37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Benzina și țițeiul au crescut timp de patru săptămâni consecutive

Benzina și țițeiul au crescut timp de patru săptămâni consecutive

15.03.2016713 views Money.ro
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Unul dintre motivele pentru care investitorii se îndreaptă din nou spre aur este şedinţa BCE de joia trecuta, care a generat noi dobânzi mici, sau chiar negative. Preţul petrolului a crescut şi el pe fondul creşterii consumului în SUA vs. scăderea producţiei, deşi se luptă din greu pentru menţinerea preţului la peste 40$/barilul. Detalii, în analiza realizată de Ole Hansen, Head of Commodity Strategy / Saxo Bank

Indicele Bloomberg: cel mai ridicat nivel din ultimele 3 luni!

După trei săptămâni de derută, indicele Bloomberg Commodity - indice care reflectă evoluția prețurilor la numeroase mărfuri - a sărit un prag și a atins cel mai ridicat nivel din ultimele 3 luni.

Saltul a fost generat de sectorul energetic. Benzina și țițeiul au crescut timp de patru săptămâni consecutive. După ce se îndreptau spre prăpastie în ianuarie, țițeiul și-a revenit, făcându-i pe mulți să creadă - inclusiv pe cei de la Agenția Internațională pentru Energie -  că evoluția prețului s-a stabilizat.

Cererea de benzină a crescut în SUA; în plus, a scăzut producția ceea ce, coroborat cu întreruperile de livrări din statele OPEC a dus la scăderea stocurilor și la griji potrivit cărora întâlnirea de la 20 martie dintre Rusia și OPEC ar avea rezultate dezamăgitoare.

Metalele industriale au fost supuse unor încercări, după ce crescuseră în preț pe seama speranțelor că Beijingul va anunța inițiative suplimentare de sprijinire a creșterii deci, implicit, a cererii de mărfuri-cheie, printre care și metalele. Minereul de fier a avut o săptămână „nebună", deși înregistrase cel mai mare salt de o zi din istorie, acum o săptămână. Așa s-a terminat, de altfel, creșterea de aproape o lună care a fost generată de cererea de stocuri venită din partea combinatelor siderurgice din China și de întreruperea transporturilor din porturi-cheie, cum ar fi cele din Australia și Brazilia.

Aurul a atins un nou nivel record anual, după o nouă doză de stimulare din partea BCE, stimulare care a ridicat și EUR pe spezele USD. Fondurile hedge s-au oprit de la cumpărare, după ce acumulaseră aur vreme de opt săptămâni consecutiv. Ce a continuat a fost frenezia investitorilor care au cumpărat aur prin produse exchange-traded, mulți anticipând că noi creșteri pândesc după colț.

Țițeiul Brent atinsese un vârf de preț de aproape 41,50$/baril, recuperând 50% din sell-off-ul declanșat în octombrie trecut. Tranzacționările adiacente de săptămâna trecută arată că a fost atins un anumit nivel de rezistență. O creștere în zona de 40$ s-ar putea dovedi contraproductivă, pentru că ar atrage o creștere de producție chiar în momentul în care strangularea provocată de supraproducție a început să se mai diminueze.

Riscul este mai ridicat acum, când piața a luat-o înaintea datelor fundamentale, ceea ce crește posibilitatea unei mișcări inverse. Să ne uităm și la graficul de mai jos care ne arată că managerii financiari sunt în posesia unor poziții lungi record pe Brent și WTI. 726 de milioane de barili sunt deținuți, în total, de traderi care așteaptă prețuri mai mari, deci nu era doar specula „short" care a generat mișcări pe piață în ultima lună.

Țițeiul se „luptă" la 40$/baril

Petrolul „luptă" la 40,70$/baril. Peste 40$, piața intră în zona de risc, pentru că evoluția nu mai este susținută de date fundamentale.

Pe termen scurt, inerția ar putea duce țițeiul Brent către 44$, înainte de a intra din nou într-o perioadă de sell-off. O coborâre dincolo de 39$ ar putea însemna o întoarcere la nivelul de 36$/baril, sau chiar 34,25$.

Aurul rămâne în zona de suport, sprijin venit mai ales din partea investitorilor care folosesc produse exchange-traded. A coborât un pic săptămâna trecută, dar s-a oprit la 1237$. Cu toate acestea, nu au existat semne de panică la vânzare.

Acest lucru confirmă teoria noastră că psihologia pieței s-a schimbat, în pofida trendului generat de creșterea prețurilor la acțiuni și stabilizarea mărfurilor.

Cele 275 de tone de aur cumpărate de investitori de la începutul anului e foarte posibil să ajungă acum pe mâna investitorilor pe termen lung, care se întorc la aur din cauza dobânzilor mici sau negative la bănci.

Întâlnirea BCE de joi a avut ca rezultat o nouă doză de reduceri de dobânzi și achiziții de asseturi. Asta a ajutat aurul să recupereze, odată cu „sprijinul" venit din partea USD și a acțiunilor, care au recuperat din pierderi.

Vedem aurul consolidându-se în continuare, cu nivelul de rezistență la 1310$/uncie, nivel care va atrage și lichidarea unor poziții pentru încasarea profiturilor. În același timp, atingerea unui nivel de 1190$/uncie ar putea însemna că fondurile hedge își vor reconsidera... pozițiile, în sensul că le vor prefera din nou pe cele short.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...