37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   BCE opreste tiparirea bancnotei de 500 de euro, una dintre cele mai valoroase din lume

BCE opreste tiparirea bancnotei de 500 de euro, una dintre cele mai valoroase din lume

05.05.20161.454 views InCont.ro
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Banca Centrala Europeana (BCE) a decis, la o reuniune organizata miercuri, oprirea tiparirii bancnotei de 500 de euro, potrivit unui comunicat al institutiei de la Frankfurt.

Aproape 30% din cele peste 1.000 de miliarde de euro aflate in circulatie anul trecut erau pastrate in bancnote de 500 de euro, potrivit datelor BCE.

Aceasta este una dintre cele mai valoroase bancnote aflate in circulatie la nivel mondial, avand o valoare de peste cinci ori mai mare decat cea mai mare bancnota americana in circulatie, cea de 100 de dolari.

Bancnotele si monedele euro circula incepand din anul 2002, iar in 2013 BCE a demarat tiparirea celei de-a doua serii de bancnote euro, incepand cu cea de 5 euro. Ulterior au fost tiparite noi bancnote de 10 si 20 de euro.

"Exista o majoritate in cadrul Consiliului guvernatorilor sa se renunte la bancnota de 500 de euro, ceea ce inseamna ca seria Euro 2 nu va mai include si bancnota de 500 de euro", declara o sursa din interiorul institutiei de la Frankfurt, anterior deciziei luate de BCE

Decizia reprezenta o victorie pentru cei care sustin ca bancnotele mari faciliteaza finantarea terorismului. Insa chiar si in conformitate cu planul aflat in discutie, bancnotele de 500 de euro vor ramane in circulatie timp de mai multi ani, putand fi utilizate in continuare la plata si de asemenea vor putea fi rascumparate la ghiseele bancilor centrale dupa ce nu vor mai fi tiparite.

Ideea eliminarii bancnotelor de 500 de euro a fost criticata in Germania, unde exista ingrijorarea ca acesta este doar primul pas spre eliminarea completa a tranzactiilor cu numerar.Platile cu numerar joaca un rol mai mare in Germania decat in multe alte state occidentale, ca urmare a experientei traumatizante din anii 1920, cand Germania a cunoscut efectele destabilizatoare ale hiperinflatiei. Potrivit Bundesbank, aproximativ 79% din toate tranzactiile derulate la nivel national in 2014 au fost efectuate in numerar.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...