37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   BCE a retras din circulație 331 mii bancnote euro contrafăcute, 80% fiind bancnote de 20 și 50 euro

BCE a retras din circulație 331 mii bancnote euro contrafăcute, 80% fiind bancnote de 20 și 50 euro

25.07.2016800 views Bancamea.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Banca Centrală Europeană a anunțat că aproximativ 331.000 de bancnote euro contrafăcute au fost retrase din circulație în semestrul I 2016, cifră cu 25% inferioară celei din semestrul II 2015. Volumul bancnotelor contrafăcute rămâne foarte scăzut, raportat la numărul în creștere de bancnote autentice aflate în circulație (peste 18,5 miliarde în semestrul I 2016).

Bancnotele de 20 EUR și de 50 EUR au continuat să înregistreze cel mai mare număr de contrafaceri. Comparativ cu cifrele raportate pentru semestrul II 2015, proporția de bancnote de 20 EUR contrafăcute a scăzut, iar cea de bancnote de 50 EUR a crescut. Cumulate, ponderile acestora au reprezentat 79,8% din numărul total al bancnotelor contrafăcute;

Cele mai multe (97,6%) dintre bancnotele contrafăcute au fost identificate în țări din zona euro. Numai aproximativ 1,7% au provenit din state membre ale UE din afara zonei euro și mai puțin de 0,7% din alte regiuni ale lumii.

Încă de la introducerea primei serii de bancnote euro, Eurosistemul - BCE și cele 19 bănci centrale naționale din zona euro - a recomandat publicului să dea dovadă de vigilență în privința bancnotelor primite. Bancnotele autentice pot fi recunoscute utilizând metoda simplă „atinge, privește, înclină", prezentată atât pe paginile referitoare la euro de pe website-ul BCE, cât și pe website-urile băncilor centrale naționale din Eurosistem.

Eurosistemul utilizează diferite canale de comunicare pentru a ajuta populația să facă distincția între bancnotele autentice și cele contrafăcute și pentru a sprijini agenții profesioniști care operează cu numerar să se asigure că aparatele de sortare și de procesare a bancnotelor pot identifica în mod exact bancnotele contrafăcute și le pot retrage din circulație.

Dacă o persoană primește o bancnotă suspectă, aceasta din urmă trebuie verificată prin comparație directă cu una despre care se știe că este autentică. În cazul în care suspiciunile sunt confirmate, trebuie contactate organele de poliție sau, în funcție de practica națională, banca centrală națională respectivă ori o bancă comercială. Eurosistemul sprijină organele de aplicare a legii în activitatea lor de combatere a contrafacerii monedei euro.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...