37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   BCE: 25 de bănci au picat stres testul efectuat de regulator, una din ele prezentă şi în Moldova

BCE: 25 de bănci au picat stres testul efectuat de regulator, una din ele prezentă şi în Moldova

27.10.2014861 views Agora.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

BCE: 25 de bănci au picat stres testul efectuat de regulator, una din ele prezentă şi în Moldova

Banca Centrală Europeană a publicat astăzi raportul analizei efectuate pe parcursul unui an asupra 130 de instituţii bancare din zona euro. 105 bănci au obţinut rezultate pozitive, altele 25 - nu.

Conform situaţiei de la 31 decembrie 2013, data de referinţă pentru care s-a efectuat analiza cuprinzătoare a BCE, inclusiv testarea la stres, pentru 25 de instituţii bancare s-a constatat o diminuare a capitalului sub nivelul minim necesar, totalizând 25 mld. euro, în cazul producerii unei noi crize economice.

Totodată, în ansamblu pe cele 130 de instituţii, s-a constatat o rectificare a valorii activelor băncilor cu 48 mld. euro. De asemenea, analiza a descoperit că valoarea activelor neperformante este cu 18,3% mai mare, totalizând 879 mld. euro.

Deşi experţii se aşteptau la rezultate mai pozitive, partea bună este că toate marile bănci europene au trecut testele de stres.

Testul a fost picat în mare parte de băncile italiene, 9 la număr, şi cele din Cipru şi Grecia, a câte 3. În cele 25 mai sunt bănci din Belgia, Slovenia, Germania, Franţa, Irlanda, Portugalia şi Austria.

O parte din insuficienţa de 25 mld. euro a capitalului a fost deja suplinită de bănci, pe parcursul anului 2014, în volum de 15 mld. euro, restul urmează să le suplimenteze, planul pentru aceasta urmând a fi prezentat în două săptămâni.

Testul a presupus aplicarea a două scenarii de evoluţie în anii 2014-2016, unul de bază şi unul sever. Pentru a trece testul băncile au trebuit să menţină un nivel al suficienţei capitalului ponderat la risc de 8% pentru scenariul de bază, în care economia Europei se dezvoltă pe prognozele actuale, şi 5,5% pentru scenariul sever (advers), în care economia Europei cade cu 7% de la prognozele actuale, iar şomajul creşte până la 13%.

În cazul scenariului sever, capitalul băncilor se va diminua în ansamblu cu 263 mld. euro, nivelul mediu de suficienţă a capitalului reducându-se cu patru puncte procentuale, de la 12,4% actual până la 8,3% în 2016.

Din cele 4 bănci europene prezente în Moldova, doar Veneto Banca S.C.p.A. (Italia) a nimerit în lista celor 25 de instituţii, care nu au trecut testul BCE. Instituţia deţine BC „Eximbank-Gruppo Veneto Banca” SA din Moldova. În cazul scenariului de bază, suficienţa capitalului băncii va cădea până la 5,8%, sub 8% necesar, iar în cazul scenariului advers va cădea până la 2,7%, sub 5,5% necesar. Totuşi, de la începutul anului până în prezent, din cele 0,71 mld. euro necesare a fi suplimentate la capital, banca a suplinit deja 0,74 mld. euro, deci a înlăturat neajunsul.

În timp de două săptămâni de la publicarea rezultatelor stres testului băncile vor trebui să elaboreze planuri de corectare a deficienţelor stabilite la calitatea activelor/suficienţa capitalului. Neajunsurile depistate prin aplicarea scenariului de bază vor trebui anihilate până la sfârşitul lunii aprilie 2015, iar cele identificate prin scenariul advers - până la sfârşitul lunii iulie 2015.

Vezi ce reprezintă stres testul BCE şi raportul prezentat.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...