37.9k
Home  »  Legislaţia  »  Legislaţia fiscală  »  Ordine   »   Baza generalizată a practicii fiscale ordinul SFS nr. 398 din 25.10.2017

Baza generalizată a practicii fiscale ordinul SFS nr. 398 din 25.10.2017

25.10.2017
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

1. (29.4.35)
    Care este modul de impozitare a venitului obținut de către nerezident din prestarea serviciului de transport internațional în cazul în care transportul se efectuează între punctele situate în afara Republicii Moldova?

În conformitate cu prevederile art. 71 alin. (1) lit. m) din Codul fiscal, veniturile din transportul internaţional maritim, aerian, feroviar sau rutier, cu excepţia cazurilor în care transportul se efectuează numai între punctele situate în afara Republicii Moldova se consideră venituri ale nerezidenţilor obţinute în Republica Moldova.

Astfel, venitul obținut de către nerezident din transportul internațional efectuat numai între punctele situate în afara Republicii Moldova nu se consideră venit al acestuia obţinut în Republica Moldova, ci ca venit obţinut din activitatea de întreprinzător peste hotarele Republicii Moldova.

Prin urmare, nerezidentul nu va avea obligațiunea de a prezenta certificat de rezidenţă. În cazul respectiv, entitatea (rezidentul Republicii Moldova) nu va efectua reţinerea impozitul pe venit la sursa de plată din plăţile îndreptate spre achitare nerezidentului, potrivit art. 91 din Codul fiscal.

Totodată, potrivit prevederilor art. 4 alin. (1) din Codul fiscal, dacă un tratat internaţional care reglementează impozitarea sau include norme care reglementează impozitarea, la care Republica Moldova este parte, stipulează alte reguli şi prevederi decât cele prevăzute de legislaţia fiscală, se aplică regulile şi prevederile tratatului internaţional.

Pentru aplicarea prevederilor tratatelor internaţionale, nerezidentul are obligaţia de a prezenta plătitorului de venit, până la data achitării venitului, un certificat de rezidenţă eliberat de autoritatea competentă din statul său de rezidenţă (prevederile art. 793 alin. (2) din Codul fiscal).

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...