37.9k
Home  »  Legislaţia  »  Legislaţia fiscală  »  Ordine   »   Baza generalizată a practicii fiscale Ordinul SFS nr. 329 din 12.09.2017

Baza generalizată a practicii fiscale Ordinul SFS nr. 329 din 12.09.2017

18.09.2017
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

1. (29.1.4.13)
    Poate beneficia fiecare din soţi de scutirea personală dacă după încheierea anului fiscal, în care unul din ei a beneficiat de scutirea celuilalt, ei au decis ca fiecare să folosească scutirea sa personală?

Conform art. 34 alin. (1) și (2) din Codul fiscal, persoana fizică rezidentă aflată în relaţii de căsătorie are dreptul la o scutire suplimentară în mărimea prevăzută la art. 33, cu condiţia că soţia (soţul) nu beneficiază de scutire personală.

Prin urmare, în cazul în care contribuabilul pe parcursul perioadei declarate a beneficiat de scutirea personală şi de scutirea acordată soţiei/soţului, iar ulterior după încheierea anului fiscal, ei au decis ca fiecare dintre ei să folosească scutirea sa personală, ambii urmează să prezinte Declarației persoanei fizice cu privire la impozitul pe venit (forma CET15) aprobată prin Ordinul Ministerului Finanţelor nr.102 din 3 iulie 2017, în care contribuabilul se dezice de scutirea acordată soţiei/soţului, de care a beneficiat pe parcursul perioadei declarate, iar soţia/soţul contribuabilului indică scutirea sa personală, cu recalcularea obligaţiei privind impozitul pe venit.

 (Modificare în Baza generalizată a practicii fiscale în temeiul modificării art. 34 din Codul fiscal și abrogării Declarației persoanei fizice cu privire la impozitul pe venit (CET08)).

Arhiva
Conform art.34 alin.(2) din Codul fiscal contribuabilul (persoană fizică rezidentă) aflat în relaţii de căsătorie cu orice persoană specificată la art.33 alin.(2) din Codul menţionat are dreptul la o scutire suplimentară anuală, cu condiţia că soţia (soţul) nu beneficiază de scutirea sa personală.

În cazurile în care contribuabilul pe parcursul perioadei declarate a beneficiat de scutirea personală şi de scutirea acordată soţiei /soţului, iar conform rezultatelor perioadei declarate ei au decis ca fiecare să folosească scutirea sa personală, ambii urmează să prezinte declaraţiile (Forma CET 08), în care contribuabilul se dezice de scutirea acordată soţiei /soţului, de care a beneficiat pe parcursul perioadei declarate, iar soţia /soţul contribuabilului indică scutirea sa personală, cu recalcularea obligaţiei privind impozitul pe venit.

2. (29.1.4.12)
    Poate beneficia contribuabilul de scutirea personală a soţului/soţie dacă după încheierea anului fiscal, în care fiecare a beneficiat de scutirea sa personală, ei au decis ca scutirea soţului/soţiei să o transmită contribuabilului?

Conform art. 34 alin. (1) și (2) din Codul fiscal, persoana fizică rezidentă aflată în relaţii de căsătorie are dreptul la o scutire suplimentară în mărimea prevăzută la art.33, cu condiţia că soţia (soţul) nu beneficiază de scutire personală.

Prin urmare, ținând cont de prevederile pct.17 din Regulamentul cu privire la determinarea obligaţiilor fiscale aferente impozitului pe venit al persoanelor fizice care nu practică activitate de întreprinzător (anexa nr.2) aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.77 din 30.01.2008, în cazul în care contribuabilul şi soţia (soţul) acestuia au beneficiat pe parcursul perioadei declarate fiecare de scutirea sa personală, iar conform rezultatelor anului fiscal au decis că soţia (soţul) se dezice de scutirea personală, contribuabilul are dreptul la scutirea acordată soţiei (soţului), cu condiţia că soţia (soţul) prezintă Declarația persoanei fizice cu privire la impozitul pe venit (forma CET15) aprobată prin Ordinul Ministerului Finanţelor nr.102 din 3 iulie 2017,, în care se dezice de scutirea sa personală care i-a fost acordată pe parcursul perioadei declarate cu recalcularea obligaţiei privind impozitul pe venit.

(Modificare în Baza generalizată a practicii fiscale în temeiul modificării art. 34 din Codul fiscal și abrogării Declarației persoanei fizice cu privire la impozitul pe venit (CET08)).

Arhiva
Conform art.34 alin.(2) din Codul fiscal contribuabilul (persoană fizică rezidentă) aflat în relaţii de căsătorie cu orice persoană specificată la art.33 alin.(2) din Codul menţionat are dreptul la o scutire suplimentară anuală, cu condiţia că soţia/soţul nu beneficiază de scutirea sa personală.

Astfel, potrivit p.17 din anexa nr.2 la Hotărârea Guvernului 77 din 30.01.2008 cu privire la aprobarea unor regulamente, în cazul în care contribuabilul şi soţia /soţul acestuia au beneficiat pe parcursul perioadei declarate fiecare de scutirea sa personală, iar conform rezultatelor anului fiscal au decis că soţia /soţul se dezice de scutirea personală, contribuabilul are dreptul la scutirea acordată soţiei /soţului, cu condiţia că soţia /soţul prezintă declaraţia (Forma CET 08), în care se dezice de scutirea sa personală care i-a fost acordată pe parcursul perioadei declarate, cu recalcularea obligaţiei privind impozitul pe venit.

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...