37.9k
Home  »  Legislaţia  »  Legislaţia fiscală  »  Ordine   »   Baza generalizată a practicii fiscale Ordinul IFPS nr.553 din 01.04.2014

Baza generalizată a practicii fiscale Ordinul IFPS nr.553 din 01.04.2014

14.04.2014
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

1. (29.1.3.30) În ce limite se acceptă deducerea cheltuielilor aferente dobînzilor suportate în baza contractului de împrumut de către agenţii economici în folosul persoanelor fizice şi juridice în anul 2013?

Potrivit pct.(2) art.25 din Codul Fiscal, deducerea cheltuielilor aferente dobînzilor suportate în baza contractului de împrumut de către agenţii economici în folosul persoanelor fizice şi juridice ( cu excepţia instituţiilor financiare, a organizaţiilor de microfinanţare şi a companiilor de leasing) se acceptă în limita ratei medii ponderate a dobînzii la creditele acordate de sectorul bancar persoanelor juridice pe termen de pînă la 12 luni şi peste 12 luni în secţiunea pe lei moldoveneşti şi pe valută străină.Rata medie ponderată a dobînzii la creditele acordate de sectorul bancar persoanelor juridice pe termen de pînă la 12 luni şi peste 12 luni în secţiunea pe lei moldoveneşti şi pe valută straină se determină de către Banca Naţională a Moldovei şi se publică pe pagina web oficială a acesteia. Pe parcursul anului fiscal, rata medie ponderată a dobînzii la creditele acordate de sectorul bancar persoanelor juridice pe termen de pînă la 12 luni şi peste 12 luni, în secţiunea pe lei moldoveneşti şi pe valută straină, lunar se publică pe pagina web a Băncii Naţionale din Moldova. La finele anului, Banca Naţională calculează şi publică ratele medii corespunzătoare pe parcurs de un an ( anuale). Pentru a face cunoştinţă, accesaţi: www/bnm.md > Statistici > Statistica monetară > Ratele medii ale dobînzilor. Pentru 2013 rata medie anuală la creditele acordate de sectorul bancar persoanelor juridice în valută naţională, constituie:
- pe termen de pînă la 12 luni - 12,51,
- pe termen de peste 12 luni - 11,61.
Rata medie anuală la creditele acordate în valută străină, constituie:
-pe termen de pînă la 12 luni – 8,47.
- pe termen de peste 12 luni - 7, 57.

 

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...