37.9k
Home  »  Legislaţia  »  Legislaţia fiscală  »  Ordine   »   Baza generalizată a practicii fiscale Ordinul IFPS nr. 371 din 14.04.2016

Baza generalizată a practicii fiscale Ordinul IFPS nr. 371 din 14.04.2016

15.04.2016
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

1. (29.2.3.46)
   Are dreptul contribuabilul să solicite scutirea pentru soț/soție în cazul în care soțul/soția este deținător al patentei de întreprinzător, și nu utilizează scutirea personală?
    Conform prevederilor art.34 alin.(1) din Codul Fiscal, persoana fizică rezidentă aflată în relații de căsătorie are dreptul la o scutire suplimentară în mărimea prevăzută la art.33 din Cod anual, cu condiția că soția (soțul) nu beneficiază de scutire personală.
   Astfel, în lipsa reglementărilor referitoare la utilizarea scutirii personale de către deținătorul patentei de întreprinzător, contribuabilul poate utiliza dreptul la scutire pentru soț/soție- deținător al patentei de întreprinzător.

2. (29.2.3.45)
    Care este procedura de solicitare de la patron de reținere a impozitului pe venit la cota maximă din plățile achitate persoanei fizice?
    În conformitate cu art. 88 alin. (5) și (6) din Codul fiscal, lucrătorul și persoana fizică care prestează servicii și/sau lucrări, au dreptul să ceară ca patronul să rețină din plăți impozitul la cota maximă, stabilită în art.15 lit. a) din Codul Fiscal.
    Conform pct. 37 din Hotărîrea de Guvern nr. 697 din 22.08.2014, solicitarea de reținere a cotei maxime de impozitare trebuie să fie confirmată prin cererea angajatului, perfectată pe numele patronului în formă arbitrară, în care se indică perioada pe parcursul căreia se solicită reţinerea impozitului pe venit la cota maximă (de la data angajării la serviciu, în cazul în care angajatul este angajat pe parcursul anului în care se efectuează reţinerea corespunzătoare, de la începutul anului fiscal, de la data prezentării cererii sau de la altă dată indicată în cerere).
    În cazul în care cererea prin care se solicită reţinerea impozitului pe venit la cota maximă şi de la începutul perioadei fiscale se depune de către angajat pe parcursul anului fiscal, patronul efectuează un recalcul corespunzător al impozitului pe venit pentru toată perioada indicată.

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...