37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Baza de calcul a contribuţiei individuale de asigurări sociale pentru asiguraţi va fi plafonată

Baza de calcul a contribuţiei individuale de asigurări sociale pentru asiguraţi va fi plafonată

11.09.20171.942 views BizLaw.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Baza anuală de calcul a contribuției individuale de asigurări sociale nu va putea depăși 5 salarii medii lunare pe economie pentru anul respectiv înmulțite cu 12 sau la numărul de luni în care persoana a înregistrat venit asigurat. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a prezentat pentru consultări publice un proiect care prevede modificarea și completarea Legii privind sistemul public de asigurări sociale.

Autorii susțin că plafonarea este propusă pentru a respecta "principiul fundamental care stă la baza funcționării sistemului public de asigurări sociale - principiul contributivității". Conform acestuia, drepturile de asigurări sociale se cuvin pe temeiul contribuțiilor de asigurări sociale plătite și necesitatea echilibrării și limitării rezonabile a volumului de mijloace reținute de la persoanele asigurate sub formă de contribuții obligatorii și volumul prestațiilor sociale oferite corelativ acestor contribuții.

Calculul estimativ al impactului plafonării bazei de calcul a contribuțiilor individuale de asigurări sociale asupra bugetului asigurărilor sociale de stat arată că baza de calcul se micșorează. Astfel, în anul 2018, conform normei în vigoare, aceasta va fi de 43, 3 miliarde de lei, iar cu aplicarea plafonului va fi de 42,5 miliarde de lei.

Conform legii, baza lunară de calcul a contribuţiei individuale de asigurări sociale, în cazul asiguraţilor, o constituie:

  • salariile individuale, realizate lunar, recompensele, inclusiv sporurile şi adaosurile în bani şi în natură, reglementate prin lege sau contractul colectiv de muncă, pentru asiguraţii angajaţi cu contract individual de muncă;
  • venitul lunar asigurat, prevăzut în declaraţia de asigurare sau în contractul de asigurare, care nu poate fi mai mic decât o pătrime din salariul mediu lunar pe economie.

Dacă documentul va fi aprobat, prevederile sale vor intra în vigoare de la începutul anului viitor.

Comentarii

  1. Aliona spune:

    S-a eliminat prevederea data, acum iarasi o introduc…

  2. Petru spune:

    durdom romasca. Azi scoatem, mine punem, si tot asa.

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...