37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Banii au devenit mai scumpi în luna mai! Cu cât s-a majorat rata dobânzii la credite și care au fost cele mai solicitate

Banii au devenit mai scumpi în luna mai! Cu cât s-a majorat rata dobânzii la credite și care au fost cele mai solicitate

28.06.2016568 views Bani.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Rata medie ponderată a dobânzii la creditele noi acordate în moneda naţională în luna mai 2016 a constituit 15.23 la sută, majorându-se cu 1.38 puncte procentuale faţă de perioada similară a anului precedent (graficul nr. 1). În acelaşi timp, comparativ cu luna precedentă, rata medie ponderată a dobânzii la creditele acordate în moneda națională a scăzut cu 0.44 puncte procentuale, arată datele Băncii Naționale a Moldovei.

Creditele acordate pe termene de la 2 până la 5 ani au fost în continuare cele mai atractive.În luna mai 2016, ponderea lor a constituit 40.4 din volumul total al creditelor în moneda naţională (graficul nr. 2), care au fost acordate cu o rată medie de 14.80 la sută (în scădere cu 0.37 puncte procentuale faţă de luna anterioară).

Graficul nr.1. Ratele dobânzii la creditele noi acordate (% anual)

Graficul nr. 2. Structura creditelor, pe scadențe (%)

Ponderea majoră a creditelor noi acordate în moneda naţională, 70.4 la sută din volumul total al creditelor în moneda naţională, le-a revenit creditelor acordate persoanelor juridice cu o rată medie de 15.02 la sută. În același timp, persoanelor fizice le-au fost acordate credite în moneda națională cu o rată medie de 15.73 la sută (graficul nr. 3).

Rata medie ponderată a dobânzii la creditele noi acordate în valută în perioada de referință a constituit 6.23 la sută, fiind cu 1.01 puncte procentuale inferioară celei din luna mai 2015. Comparativ cu luna anterioară, rata medie a scăzut cu 0.15 puncte procentuale.

În luna de raportare, creditele noi în valută au fost reprezentate preponderent de creditele acordate persoanelor juridice cu o rată medie de 6.19 la sută, constituind 97.9 la sută din totalul creditelor în valută (graficul nr.4).

Graficul nr. 3. Ratele dobânzii la creditele acordate în moneda națională, pe scadenţe (% anual)

Graficul nr. 4. Ratele dobânzii la creditele acordate în valută, pe scadenţe (% anual)

Cele mai solicitate credite în valută au fost creditele pe termene de la 1 până la 2 ani (44.0 la sută din totalul creditelor în valută), fiind acordate cu o rată medie a dobânzii de 5.96 la sută.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...