37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Bancnota care ar putea fi retrasă din circulație

Bancnota care ar putea fi retrasă din circulație

05.02.20161.338 views Ziarul Național.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

„Bancnota preferată a gangsterilor și a grecilor cu bani la ciorap", astfel descrie Financial Times hârtia de 500 de euro.

În multe țări, aceasta este preferată celor care operează cu bani negri, de aceea, potrivit CNBC, era cunoscuta drept „bin Laden". Iar acum, în sfârșit, Comisia Europeană promite că va lua măsuri concrete în acest caz.

De ani buni există cereri pentru eliminarea acestei bancnote, a cărei valoare e prea mare pentru a fi folosită în tranzacțiile uzuale, dar perfectă pentru activitățile de crimă organizată sau, pur și simplu, pentru evaziunea fiscală.

În 2010, băncile din Marea Britanie au impus să nu mai schimbe această bancnotă în lire, după ce un raport a stabilit că 90% dintre hârtiile de 500 de euro sunt folosite în activități infracționale.

În 2014, Bancă Centrală Europeană a refuzat să scoată din circulație această bancnotă sau să o înlocuiască cu una de plastic.

Anul acesta însă Comisia Europeană vrea să ia măsuri concrete, după ce un raport al Europol a arătat că bancnotă e folosită pentru finanțarea terorismului.

Comisia va colabora cu Bancă Centrală Europeană, Europol și alte instituții pentru a stabili ce acțiuni sunt necesare în acest sens.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...