37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Banca Națională explică din ce MOTIVE crește dolarul: „Este un factor sezonier”

Banca Națională explică din ce MOTIVE crește dolarul: „Este un factor sezonier”

14.01.20151.276 views Bani.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Dolarul american crește considerabil din cauza relansării economiei americane, dar și datorită faptului că economia europeană află în recesiune, existând chiar și pericol de inflație. De asemenea, cursul monedei americane este determinat și de incertitudinea din regiune, rubla rusească depreciindu-se cu 10%. Afirmațiile au fost făcute de șefa Departamentului Operațiuni Valutare a BNM, Lucia Hadârcă, într-o conferință de presă.

"Evoluția pe piața valutară este condiționată de factori externi și interni. Totodată, în perioada respectivă, este o cerere mai sporită din partea agenților economici, este un factor sezonier, dar oferta de valută din partea persoanelor fizice este cu mult mai mică. Pe parcursul a 11 luni ale anului 2014, oferta de valută a scăzut cu 23%, iar cererea din parte agenților economici a rămas practic neschimbată. Acoperirea cererii prin ofertă a fost de doar 82%, iar decalajul a fost acoperit din rezervele BNM ", a explicat Lucia Hadârcă.

Reprezentantul BNM a precizat că situația este monitorizată. "Vom monitoriza situația, iar în caz de necesitate vom efectua intervenții, acum nu considerăm necesar de a interveni deoarece nu au fost procurări de valută de la persoanele fizice de sărbători", a menționat șefa Departamentului Operațiuni Valutare a Băncii Naționale.

Amintim că pentru astăzi, 13 ianuarie, Banca Națională a Moldovei a stabilit un curs valutar de 16 lei și 2 bani pentru un dolar american.

Comentarii

  1. Petru spune:

    Ei, sau timpit cu totu azi cusrul USD este 16.95 si euro 19.95!!!!!!
    Unde ajungem? Vai de capu nostru

  2. aa spune:

    Da ce zic oamenii care au contracte de credit in valuta, ii jale mare

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...