37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Banca Naţională a înrăutăţit prognozele privind rata inflaţiei

Banca Naţională a înrăutăţit prognozele privind rata inflaţiei

29.01.20161.246 views ECOnomist.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Banca Naţională a Moldovei a revizuit estimările privind creşterea preţurilor, şi de această dată în sens negativ. Noua rundă de prognoză plasează rata medie anuală a inflaţiei pentru anul curent la nivelul de 10,1%, în creştere cu 0,4 puncte procentuale faţă de estimările publicate în octombrie anul trecut.

Pentru anul 2017, banca centrală anticipează o inflaţie de 6,6%, în creştere cu 0,3 puncte procentuale faţă de previziunile precedente.

Ajustările au fost impuse de factori externi şi interni, explică specialiştii BNM. În primul rând, este vorba despre activitatea economică slabă din țările zonei euro și recesiunea din Federația Rusă, care sunt principalii parteneri comerciali ai R. Moldova.

„Riscurile externe se propagă prin canalul remiterilor populației și cel al comerțului extern cu implicații asupra diminuării pe termen scurt a veniturilor valutare ale populației și ale exportatorilor autohtoni, ceea ce se reflectă în evoluția ulterioară a inflației", se arată într-un comunicat emis de banca centrală.

În ceea ce priveşte riscurile interne, acestea ţin de amânarea aprobării politicii fiscale pentru anul 2016.

În aceste condiţii, BNM a decis, în cadrul şedinţei din 28 ianuarie curent, să menţină rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 19,5%, susţinând că politica monetară restrictivă are deja efecte şi va continua să tempereze creşterea preţurilor anul acesta. BNM mai anunţă însă că, în baza statisticilor şi prognozelor pentru următoarele luni, va determina un moment oportun de începere a relaxării treptate a politicii monetare.

Amintim că în luna decembrie 2015 rata anuală a inflaţiei a ajuns la 13,6%. Potrivit BNM, „accelerarea ritmului inflaționist s-a produs ca urmare a deprecierii monedei naționale la sfârșitul anului 2014 și pe parcursul anului 2015, cu implicații asupra prețurilor la produsele alimentare, ale celor reglementate și inflației de bază".

Banca Naţională anticipează că rata inflaţiei va reveni în limitele intervalului de variaţie de ±1,5 puncte procentuale de la ţinta de 5% în trimestrul trei al anului 2017.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...