37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Banca Naţională a purces la relaxarea politicii monetar-creditare

Banca Naţională a purces la relaxarea politicii monetar-creditare

26.02.2016955 views Noi.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Banca Naţională a Moldovei a iniţiat relaxarea politicii monetar-creditare, modificînd pentru prima oară în ultima jumătate de an rata de bază şi micşorînd-o neînsemnat, cu 0,5 puncte procentuale - de la 19,5 la sută pînă la 19 la sută anual, relatează NOI.md.

Potrivit hotărîrii adoptate de Comitetul executiv al BNM, s-au mai diminuat ratele de dobîndă - la creditele şi depozitele overnight, care au scăzut de la 22,5 la sută pînă la 22 la sută, şi, respectiv, de la 16,5 la sută pînă la 16 la sută anual. Totodată, s-a menţinut norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase de bancă în valută liber convertibilă la nivelul de 14 la sută din baza de calcul, precum şi norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase de bănci în lei moldovenești și în valută neconvertibilă la nivelul actual de 35 la sută din baza de calcul.

BNM a declarat că decizia ei este orientată spre ancorarea anticipaţiilor inflaţioniste în contextul readucerii și menţinerii ratei inflaţiei în proximitatea ţintei de 5 la sută pe termen mediu, cu o posibilă deviere de ± 1,5 puncte procentuale. BNM specifică că normalizarea graduală a conduitei politicii monetare, susținută de așteptările cu privire la reducerea ratei inflației, urmărește favorizarea unui climat monetar capabil să impulsioneze procesul de creditare și economisire. Următoarea şedinţă a Comitetului executiv al Băncii Naţionale pentru politica monetară va avea loc la 31 martie 2016.

De menţionat că ultima oară BNM a modificat rata de bază aplicată la principalele operaţiuni de politică monetară pe termen scurt la finele lunii august 2015, majorînd-o atunci cu 2 puncte procentuale - de la 17,5 la sută pînă la 19,5 la sută.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...