37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Banca Mondiala prognozează o creștere cu 0,5 la sută a economiei Republicii Moldova în 2016

Banca Mondiala prognozează o creștere cu 0,5 la sută a economiei Republicii Moldova în 2016

09.06.2016624 views Moldpres.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Banca Mondială (BM) îşi menține prognoza privind creșterea cu 0,5 la sută a economiei moldoveneşti, în 2016, potrivit raportului „Global Economic Prospects" publicat miercuri de instituția financiară internațională, informează MOLDPRES.

"Belarus și Moldova, care sînt strîns legate de economiile din Rusia și Ucraina, au intrat în recesiune în 2015, și ambele înregistrau scăderi abrupte în producția industrială, la începutul anului 2016", se arata în raportul Băncii Mondiale.

Autorii raportului mai menționează că o recesiune mai mare în Federația Rusă ar afecta țările învecinate (Armenia, Belarus, Georgia, Kîrgîzstan, Moldova, Tadjikistan, Uzbekistan) prin fluxuri de remitențe reduse și scăderea cererii pentru importul din aceste țări. Economia Republicii Moldova urmează să accelereze la 4 la sută în anul 2017.

„Pe fundalul unor politici de constrîngere a cererii interne și ajustării cursului de schimb, estimăm ca exporturile nete să fie factorul dominant al creșterii. Nivelul redus al remiterilor și costurile mari de finanțare pe piața internă, cuplate cu lipsa de încredere a investitorilor după frauda din sistemul bancar va limita absorbția internă. Estimăm o creștere a deficitul bugetar pînă la 3,2 la sută din PIB în 2016. În consecință, așteptăm o scădere modestă în 2016 a nivelului sărăciei, cu mai puțin de un punct procentual", constatau anterior experții Băncii Mondiale.

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare anticipează o stagnare a economiei moldovenești în 2016 la nivelul zero și o creștere economică de 2 la sută în 2017,  iar Ministerul Economiei prognozează o creștere de 1 la sută în 2016 și un avans de 4 la sută în anii următori.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...