37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Banca Mondială spune că reglementările inteligente ale afacerilor moldovenești vor genera o creștere economică bazată pe exporturi

Banca Mondială spune că reglementările inteligente ale afacerilor moldovenești vor genera o creștere economică bazată pe exporturi

12.06.2013879 views 24h.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Banca Mondială spune că reglementările inteligente ale afacerilor moldovenești vor genera o creștere economică bazată pe exporturi

„Piața de dimensiuni mici a Moldovei și absența resurselor naturale subliniază importanța deschiderii, a reglementărilor inteligente în afaceri, precum și a politicilor și practicilor comerciale eficiente. Acestea au potențialul de a ajuta Moldova să profite de avantajele sale comparative și să modifice cu succes paradigma economică în direcția unei creșteri economice bazate pe exporturi”, a declarat Abdoulaye Seck, director de țară pentru Moldova, Banca Mondială.

La prezentarea studiului al Băncii Mondiale despre constrângerile în dezvoltarea sectorului privat din Republica Moldova Banca Mondială a constatat că administrarea vamală, administrarea fiscală, reglementarea în afaceri, cu accent pe domeniile licențe, autorizații, permise și inspecții, cadrul concurențial, și accesul la finanțare afectează domeniul afacerilor din Republica Moldova.

În administrarea vamală, studiul subliniază că performanța companiilor din Moldova este afectată de întârzieri, cerințe și practici de evaluare imprevizibile, inspecții împovărătoare și corupție. Aceste practici conferă incertitudine și sporesc costurile de tranzacții ale companiilor în întreaga economie. Pentru a răspunde acestor preocupări, raportul subliniază necesitatea unui efort de reformă cuprinzător, care să încurajeze tranziția de la o abordare bazată pe control la una axată pe gestionarea riscurilor și facilitarea comerțului.

În domeniul administrării fiscale, companiile sunt afectate de lipsa consecvenței în aplicarea amenzilor și sancțiunilor. Aceasta este (parțial) cauzată de ambiguitatea legislației fiscale și a deciziilor, scrisorilor și altor documente aferente. Lipsa consecvenței reduce capacitatea de planificare a companiilor, deoarece costurile fiscale sunt incerte. Companiile luptă cu ineficiențele în sistemul de soluționare a litigiilor fiscale, precum și cu acuzațiile frecvente de corupție. Dialogul public-privat este deficient. Construirea unui cadru legislativ și normativ clar este esențială, precum este și stabilirea mecanismelor adecvate, prin intermediul cărora Serviciul Fiscal de Stat (SFS) ar putea emite aviz prealabil sau decizii cu caracter obligatoriu.

Companiile întâmpină costuri mai mari de reglementare ca urmare a cerințelor legate de licențe, permise, autorizații și inspecții, care se suprapun. În 2012, managerii au raportat că 10 la sută din timpul lor era dedicat conformării cu reglementările guvernamentale din numele firmelor lor. Claritatea insuficientă a cerințelor, precum și necesitatea de a obține aprobări de la mai multe agenții pentru licențe, permise și autorizații amplifică problema. Pentru inspecții rar se aplică o abordare bazată pe riscuri, aproximativ 40 la sută din inspecții fiind dublate, și se atestă lipsa generală de criterii clare, principii comune și proceduri transparente.

În ceea ce privește concurența, economia Moldovei este caracterizează prin concentrarea mare a firmelor în unele industrii și de cazuri de abuz de poziție dominantă, profituri monopoliste, coluziune și alte acorduri orizontale și de cartel. Toate acestea afectează productivitatea, creșterea economică și bunăstarea consumatorilor. Problemele concurențiale provin de la barierele la intrarea pe piață, deficiențele cadrului de politici concurențiale în întreaga economie și, în unele cazuri, anumite interese. Implementarea reformelor de reglementare a afacerilor ar trebui să faciliteze intrarea pe piață, să răspundă cerințelor împovărătoare pentru licențe, autorizații și inspecții, la fel să aplice cu succes legile recent aprobate cu privire la concurență și ajutorul de stat.

Comentarii

  1. nick spune:

    Pacat ca nu putem vota pe el sa ajunga in parlament, pentru ca din politicienii nostri n-ai pe cine… nu ca n-ar fi oameni destepti in Moldova, sau nu se stie situatia economiei noastre, dar stau astia la putere, nu fac nimic nici pe altii nu lasa

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...