37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Banca Mondială: PIB-ul Republicii Moldova va crește în 2018, pe fundalul remiterilor mai mari și a recoltei bune

Banca Mondială: PIB-ul Republicii Moldova va crește în 2018, pe fundalul remiterilor mai mari și a recoltei bune

03.10.2017784 views Bani.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Banca Mondială în Republica Moldova a prezentat o prognoză optimistă pentru economia țării. Experții estimează în 2017 o creștere a economiei de 3,5 la sută, datorită creșterii consumului privat și recoltei bune din acest an. Totodată, prognozează o creştere a PIB-ului real de 3.8% în 2018 şi de 3,6% în 2019.

„Creşterea va fi susţinută de o recoltă bună şi un consum privat puternic pe fundalul remiterilor mai mari şi creşterilor salariale din sectorul privat şi public. În pofida evoluţiei favorabile a exporturilor, având la bază expansuinea semnificativă a importurilor, contribuţia comerţului net la creşterea PIB va rămâne negativă. În 2017, pe fundalul unei asistenţe externe mai mici din partea UE, deficitul fiscal este prognozat să rămână sub nivelul planificat de 3% din PIB", a declarat economistul Băncii Mondiale Marcel Chistruga.

Potrivit lui, Banca Mondială anticipează că creşterea puternică a veniturilor publice vor compensa evoluţia cheltuielilor publice.

„În cazul în care se va materializa sprijinul internaţional suplimentar, ne aşteptăm la o creştere mai accentuată a investițiilor publice. Considerăm că odată cu revitalizarea mijloacelor financiare externe şi îmbunătăţirea condiţiilor de intermediere în sectorul financiar, împreună cu progresele de redresare a mediului de afaceri vor încuraja investiţiile private. Creşterea reală a transferurilor publice şi redresarea observată a remitențelor vor contribui la susţinerea creşterii pe termen mediu. Prognozăm o creştere a PIB-ului real de 3.8% în 2018 şi de 3,6% în 2019. Odată cu scăderea asistenţei financiare din partea comunităţii internaţionale, se aşteaptă ca deficitul fiscal să crească, dar să rămână sub 2,5 la sută din PIB. Pe măsură ce consumul și importurile se consolidează, anticipăm ca deficitul de cont curent să crească treptat, dar să rămână sub media istorică datorită revitalizării influxurilor financiare externe. Considerăm că rata medie a inflaţiei va rămâne în coridorul de ţintă, în acest context sprijinită de creşterea continuă a salariilor reale, remiterilor şi transferurilor publice, estimăm că rata sărăciei măsurată conform ratei de 5,5 USD/zi la Paritatea Puterii de Cumpărare va scădea cu 3,2 p. în perioada 2016-2019", a menționat Chistruga.

Totodată, experții Băncii Mondiale au expus și cele mai însemnate riscuri la scenariul de bază al prognozei.

„Un risc derivă din încetinirea implementării reformelor necesare pentru sustenabilitatea creşterii economice. Inclusiv, reforme ce ţin de restructurarea sistemului financiar şi energetic, dar şi eficienţa finanţelor publice. Statul de drept slab şi diverse interese va putea în continuare stopa procesul de reformă. Alegerile parlamentare, programate în 2018, pot afecta, de asemenea, ritmul punerii în aplicare a agendei de reforme. Creşterea mai slabă decât cea preconizată a principalilor parteneri comerciali ai Republicii Moldova (Uniunea Europeană şi Ţările Comunităţii Statelor Independente) ar putea diminua în continuare creşterea economică. Consolidarea finanţelor publice prin creşterea eficienţei cheltuielilor publice, inclusiv eliminarea scutirilor fiscale neproductive şi îmbunătăţirea mobilizări veniturilor, ar permite Moldovei să creeze spaţiul fiscal necesar pentru cheltuielile sociale şi de capital importante, și să stimuleze creşterea economică. Îmbunătăţirea guvernanţii economice în sectorul financiar şi cel real ar ajuta Moldova să îşi îmbunătăţească rezultatele social-economice, în special în educaţie, sănătate şi infrastructură vitală, şi să creeze o bază mai solidă pentru creştere. Eliminarea scutirilor fiscale care nu au o justificare clară rămâne una din reformele-cheie din domeniul finanţelor publice", a spus economistul.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...