37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Banca euroasiatică de dezvoltare prognozează pentru anul 2011 creşterea PIB-ului în Moldova la nivelul 4,1

Banca euroasiatică de dezvoltare prognozează pentru anul 2011 creşterea PIB-ului în Moldova la nivelul 4,1

19.07.2011918 views Infomarket.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Banca euroasiatică de dezvoltare prognozează pentru anul 2011 creşterea PIB-ului în Moldova la nivelul 4,1

 

Despre aceasta se precizează în macromonitoringul BED. Indicatorul prognozat de creştere a PIB-ului în Moldova – este unul dintre cele mai mici ritmuri de creştere estimata a PIB-ului în CSI.

Cel mai mic ritm de creştere a PIB-ului se aşteaptă în Azerbaidjan - 3,9%. În Armenia, creşterea PIB-ului este estimată la 4,3%. Potrivit previziunilor BED, in medie, în acest an, creşterea PIB-ului în ţările CSI ar putea ajunge la 4,5%, iar în 2012 – la 4.53%. După cum se preconizează, cele mai bune performante va înregistra economia din Asia Centrală - Turkmenistan (9,3%), Uzbekistan (7,8%), Tadjikistan (6,1%), Kazahstan (5,9%) şi Kîrgîzstan (5,7%) .

Economiile Rusiei şi Ucrainei vor creste cu 4,5%. "Din cauza crizei în Belarus, se va menţine incertitudinea considerabila cu privire la creşterea economică viitoare", - se mentionează in studiul băncii.

Printre factorii care influenţează dezvoltarea economiei din regiune, experţii numesc următoarele: încetinirea economiei mondiale, în special China, ceea ce înseamnă reducerea cererii de materii prime - principalele mărfuri de export în cadrul CSI, restaurarea economiilor regiunii pînă nu a dus la dispariţia deficitului bugetar şi acumularea datoriei, creşterea preţurilor mondiale la alimente şi lichiditatea monetara în exces persistenta face inflaţia o problemă majoră în regiune.

BED – este o instituţie financiară internaţională înfiinţată în 2006, de către Rusia şi Kazahstan. Participanţii băncii sunt Rusia, Kazahstan, Armenia, Tadjikistan şi Belarus. Misiunea BED consta in promovarea economiei de piaţă a statelor-membre a băncii, creşterea economică a acestora şi extinderea relaţiilor comercial-economice dintre ele, prin activităţi de investiţii. Banca se străduieşte să devină elementul de consolidare a infrastructurii financiare şi un catalizator al aprofundării proceselor de integrare pe teritoriul statelor membre. Capitalul autorizat depăşeşte 1.5 mlrd.dolari.

Reamintim că PIB-ul Moldovei în ianuarie-martie 2011 a constituit 16.78 mlrd. lei (1.5 mlrd.dolari), în creştere cu 8,4% faţă de aceeaşi perioadă din 2010. Guvernul Moldovei, FMI şi BERD prognozează creşterea PIB-ului tarii în 2011 la nivelul de 5%. În 2010, PIB-ul Moldovei a crescut cu 6,9%, constituind în numerar 71.8 mlrd. Lei şi blocînd reducerea de 6-la sută din anul 2009.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...