37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Băncile vor beneficia de credite intraday

Băncile vor beneficia de credite intraday

16.11.20121.252 views 24h.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...
false false false MicrosoftInternetExplorer4

Băncile vor beneficia de credite intraday

 

Banca Naţională anunţă că la 12 noiembrie a lansat mecanismul creditului intraday, cu funcţionare permanentă.

Creditul intraday este acordat de către Banca Naţională băncilor, la iniţiativa acestora, pe parcursul zilei operaţionale pentru efectuarea plăţilor curente. Acesta reprezintă trageri în descoperit de cont (overdraft) şi nu implică achitarea dobânzilor sau alte plăţi.

Băncile pot recurge la creditul intraday în cazul insuficienţei mijloacelor băneşti în contul de decontare deschis în Sistemul Automatizat de Plăţi Interbancare (SAPI). Pe parcursul zilei operaţionale, acestea pot beneficia de mai multe credite intraday, în limita gajului depus la Banca Naţională în formă de valori mobiliare de stat şi certificate emise de BNM.

Creditul intraday se achită din intrările pe conturile de decontare ale băncilor în SAPI. În caz de neachitare către sfîrşitul zilei operaţionale, acesta se reperfectează în credit overnight. Utilizarea creditului intraday va facilita efectuarea plăţilor de mare valoare pe parcursul zilei operaţionale în regim continuu, fără atragerea surselor suplimentare, inclusiv în cazul decontărilor valorilor mobiliare de stat procurate pe piaţa primară. Mecanismul creditului intraday asigurat cu gaj eligibil constituie o măsură eficientă pentru gestionarea riscurilor de credit şi a celor de lichiditate în cadrul sistemului de plăţi.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...