37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Băncile și asiguratorii din conglomeratele financiare vor fi supravegheați suplimentar! Guvernul fortifică cadrul legal

Băncile și asiguratorii din conglomeratele financiare vor fi supravegheați suplimentar! Guvernul fortifică cadrul legal

13.09.2017499 views Bani.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Băncile sau societățile financiare non-bancare, întreprinderile de asigurare și societățile de investiții care fac parte din conglomerate financiare vor fi supravegheate suplimentar, potrivit unui proiect de lege aprobat în ședința de astăzi a Cabinetului de miniștri.

Documentul vine să armonizeze legislația națională cu cea comunitară, fortificând protecţia drepturilor deponenţilor, asiguraţilor şi investitorilor. Proiectul a fost elaborat în urma evoluţiilor pe pieţele internaţionale care au determinat apariţia unor grupuri financiare prestatoare de servicii şi produse aferente diferitor sectoare financiare, denumite conglomerate.

În particular, proiectul de lege stabilește criteriile de identificare a unui conglomerat financiar și aspectele ce trebuie urmărite la nivelul acestuia, cum ar fi nivelul capitalului, concentrarea riscurilor, tranzacţiile în interiorul grupului, sistemele de control intern şi procedurile de gestionare a riscurilor, reputația și competența conducerii grupurilor financiare.

De asemenea, sunt prevăzute condițiile pentru desemnarea autorităţii responsabile de exercitarea supravegherii suplimentare (coordonatorul), atribuţiile acestuia, cooperarea şi schimbul de informaţii între autorităţile competente.

Potrivit Legii, un conglomerat financiar va fi considerat grupul ce va avea un prag minim al activelor bilanțului subsectorului cel mai slab de 500 de milioane de lei, deși Directiva 2002/87 prevede un prag de 6 miliarde de euro. În diminuarea pragului până la suma de 500 de milioane de lei s-a luat în calcul totalul activelor sistemului bancar din Republica Moldova şi a sistemului de asigurare.

Aspecte legate de sfera de aplicare a supravegherii suplimentare, şi anume cerinţele prudenţiale ce trebuie urmărite la nivelul unui conglomerat financiar (adecvarea capitalului, concentrarea riscurilor, tranzacţiile în interiorul grupului, sistemele de control intern şi procedurile de gestionare a riscurilor) sunt detaliate în capitolul doi.

În capitolul trei sunt identificate criteriile pentru desemnarea autorităţii competente responsabile de exercitarea supravegherii suplimentare - a coordonatorului, şi evidenţierea atribuţiilor acestuia, cooperarea şi schimbul de informaţii între autorităţile competente, stabilirea cerinţelor referitoare la societăţile financiare holding mixte, reglementarea măsurilor de remediere şi sancţiunilor, precum şi prevederi referitoare la supravegherea suplimentară în cazul grupurilor ale căror întreprinderi-mamă au sediul în alte state - cooperarea cu autorităţile competente din alte state în baza acordurilor de cooperare.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...