37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Băncile care nu vor informa cetăţenii despre comisioanele reale la acordarea creditelor riscă să rămână FĂRĂ LICENŢĂ

Băncile care nu vor informa cetăţenii despre comisioanele reale la acordarea creditelor riscă să rămână FĂRĂ LICENŢĂ

26.09.20121.090 views Publika.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Băncile care nu vor informa cetăţenii despre comisioanele reale la acordarea creditelor

riscă să rămână FĂRĂ LICENŢĂ

 

Băncile care nu vor informa cetăţenii despre comisioanele percepute la acordarea creditelor riscă să rămână fără licenţe. Un astfel de proiect de lege va fi înregistrat, în scurt timp, în Parlament, la propunerea deputatului PLDM, Veaceslav Ioniţă.

Pe lângă bănci, toate celelalte instituţii de creditare, cum ar fi organizaţiile de microfinanţare, asociaţiile de economie şi împrumut, dar şi companiile de leasing, vor fi obligate să indice dobânda efectivă.Autorul proiectului de lege, liberal-democratul Veaceslav Ioniţă susţine că, până în prezent, instituţiile de creditare, pe lângă dobânda anunţată, mai percep diverse comisioane despre care clientul nu este informat.

Astfel, pe lângă dobânda anuală, oamenii trebuie să achite, de pildă, uncomision pentru acordarea creditului, care variază între 0,5 şi 10 la sută din suma creditului. De asemenea, sunt incluse comisioane demonitorizare a creditului, care ar putea ajunge până la 5 la sută. O altă taxă se achită la rambursarea anticipată a împrumutului, care se ridică până la 3 la sută.

În concluzie, dobânda reală ar putea fi cu 5, 10 la sută sau chiar mai mare decât dobânda anunţată iniţial.

"Acest lucru va permite ca orice om simplu, de la ţară sau oricine, când ia un împrumut, dobânda să îi permită să-şi dea seama e mult sau puţin", a explicat Ioniţă.

Deputatul propune ca toate contractele de credit să includă dobânda efectivă. Propunerea este susţinută de Comisia Naţională a Pieţei Financiare.

"Suntem obişnuiţi să vedem peste tot publicitate, credite cu 0%,10%, însă în realitate, cetăţeanul se trezeşte că acolo mai sunt o puzderie de plăţi, comisioane. De aceea, se propune să fie elaborat un algoritm strict", a declarat Iurie Filip, membru Consiliul de Administraţie CNPF.

Reprezentanţii instituţiilor de creditare spun că sunt gata să indice în contracte dobânzile reale, doar că există riscul ca acestea să creeze confuzie.

"Pentru un client nepregătit, rata efectivă nu va spune prea multe, ar putea să-i sperie. Este, de fapt, o formulă matematică care depinde nu numai de rata dobânzii, de mărimile comisioanelor, ci de timp, de termenul creditului, de graficul de achitări", a precizat Carmina Vicol,director organizaţie de microfinanţare. 

Oamenii salută iniţiativa:

"Este o iniţiativă salutabilă. Accesând informaţia de pe site-urile băncilor, nu tot timpul ai informaţia privind costurile reale ale dobânzii."

"Sunt de acord, dar depinde şi de om. Eu, de pildă, pot să întreb de o sută de ori care este calculul final."

"E corect, da, fiindcă mai ales cei de la ţară nu ştiu cum să ia banul, l-au luat şi hai că-l întrebuinţez, dar cum îl vor întoarce uneori nici nu mai gândesc."

Vineri experţii din domeniu se vor întruni într-o şedinţă, în care vor dezbate acest proiect de lege.

Comentarii

  1. natalia spune:

    банки просто занимаются ловушками для граждан а потом используют все механизмы для выбивания долгов вплоть до сентра по борьбе с экономическими преступлениями фабрикуя дела и запугивая людей этим занимается госп Голубцов с Ванка Сочиала

  2. srl martimar spune:

    metodele lu golubtov cunosc mult titus credem ca a sa fie pus punct in metodele criminale

  3. destept spune:

    golubtov o promis nie ca sa pune in puscarie eu cred ca j venit rindu lu golubtov

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...