37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Aviz asupra proiectelor Standardelor Nationale de Contabilitate

Aviz asupra proiectelor Standardelor Nationale de Contabilitate

(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Aviz asupra proiectelor Standardelor Nationale de Contabilitate

Asociaţia Contabililor şi Auditorilor Profesionişti din Republica Moldova vă aduce la cunoştinţă avizul privind proiectele Standardelor Naţionale de Contabilitate, care a fost generalizat în urma mesei rotunde a membrilor ACAP din 19 iunie 2013.

Vă rugăm să găsiţi avizul în ataşamentul următor:  
AVIZ proiectele SNC

Comentarii

 1. Aa spune:

  Dupa cum vad din aviz e cam slut cu standardele aceste noi. Plus ca vor de la anul nou????!!!!
  Nu inteleg de ce nu sa putut merge pe baza la SIRF pentru IMM, nici nu trebuia sa te chinui, apoi nu va trebuia sa revizuiesti, etc. Iar acum daca ceva nu o sa se prevada, sau se va schimba cine o sa se ocupe de modificari?? cheltuieli etc.

 2. ghenadie negara spune:

  stimata Aa. atit procesul de elaborare cit si de aprobare a noilor SNC este o munca depusa inclusiv si de cei care le analizeaza si vin cu avizuri. daca Dtsra ati participa la analize si ati scrie macar ceva, citusi de putin, in adresa celor care au elaborat aceste SNC, atunci ati participa si Dstra la aceasta munca, nu doar ati sta intro parte si …. are marele Eminescu o poiezie la acest capitol. Apropo, despre SIRF ptr IMM uri vorbesc cam aproximativ 1% din practicieni, inclusiv acei care lucreaza la intreprinderi cu capital strain. restu asteapta SNC. Diferenta este evidenta.

 3. Aa spune:

  Stimate Ghenadie. Sint de acord cu dvs ca a scri nu este usor, si este destul de complicat. Dar mai intii de a crea ceva nou. trebuie sa raspunzi la citeva intrebari pentru ce aceasta trebuie? si care este solutia ce mai optima? si care vor fi consecinte. De oparte am stat, da, dar imi cer scuze cine oare la scrierea lor a strigat si a cerut ajutor??? sau ca de obicei cum la noi se face, sau alocat bani, trebuie sa cheltuim, bine sau rau nu ne intereseaza, cine? gasim oamenii nostri, si iaca ce sa primit in rezultat. Ca si Banca Mondiala a criticat aceste standarde!!!! Iar Companiile straine (celea care intradevar sint companii serioasa, dar nu unu cineva a deschis prin offshore) lucreaza cu IFRS, si lor sau ca standarde noi sau ca vechi, ii indiferent. Pentru toti IFRS nu este bun, este prea complicat. Sau cel putin se putea de ajustat standardele noastre vechi la realitatea de astazi si de adus in concordanta la maxim posibil cu IFRS. Este clar citi specialisti atitea pareri. Dar una este clar ca statul face, dar nu sint sigur ca stie ce o sa primeasca si daca ceva bun. Avizul ACAP cam confirma ceia ce am spus.

 4. Aurel, patanovici spune:

  Da intradevar sint deacord domnu Ghenadie, dar totushi sint multe de facut, eu zic daca o sa mergem in asa temp nu-ai asa de rau, bine ca s-a inceput ceva sa se faca, nui rau, dar cel mai tare m-ar interesa standardul cu diferentse de sume si diferente de curs valutar, si anume la companiile de leasing sau de microfinantare care se confrunta cu asa probleme lucrin din valuta, unde nu este clar modalitate de lukru, reevaluare sau nu, si multe altele,Va multumesc

 5. ghenadie negara spune:

  Cer scuze, ar putea cineva sa-mi spuna, sa scrie aici, care din companii, nu cele de interes public, tin contabilitate conform IFRS, inclusiv companii straine serioase, nu cele care vin in RM prin off shore (desi celel mai multe companii serioase au structuri inclusiv si in aceste parti ale lumii). eu sunt c-sef intro companie serioasa cu capital olandez, detinuta de un fond de investitii f serios din Olanda. de 10 ani de zile nu am primit nici o indicatie de la compania mama sa tin contabilitate conform IFRS. ori ar trebui eu sa sar peste mintile luminoase ale investitorilor ?

 6. ghenadie negara spune:

  special ptr toti cei interesati in proces. Va asigur, ca consiliul consultativ de pe linga MinFin va examina cu cea mai mare atentie avizul emis de ACAP.

 7. Petru spune:

  Sint lucruri bune si sint lucruri rale. in proces de creatie asa este, nu poate fi totul ideal. Dar trebuie de mai depus eforturi si de dus la bun sfirsit. ca sa nu se repete cu modificarile din codul fiscal din ultima vreme. Pentru aceasta trebuie sa fie disbateri publice in continuu si mai transparente. In general acest proiect a fost foarte putin mediatizat. cel putin mie asa imi pare. Da si principalul sa nu fie graba mare in chestiunea data, ca in 98. intr-o noapte. Crede-ta nimeni nu vrea sa-si amenteasca de hoasul cela, dar si nimanui nu trebuie aceasta. Implementarea la ceva nou, in special necesita eforturi foarte mari – studii, modificarea softului, cheltuieli-bani, consecinte fiscale, etc.

 8. Petru spune:

  Da Ghenadie, fericire mare aveti cu compania dvs. Eu lucrez la o companie de vreo 5 ani de zile si de la bun inceput sa pus sarcina de a duce in IFRS. Probabil la dvs. nu sint sumele semnificative pentru consolidare 🙂

 9. Adrian spune:

  Imi plac discutiile aprinse, asi dori ca toti sa fie asa de activi. Numai asa o sa stim pareri, probleme care sint. Este un lucru foarte bun. Si daca o sa depunem toti eforturi, numai atunci o sa avem calitatea cea dorita.

 10. Valentina spune:

  Eu am „răsfoit” proiectele SNC, misau parut detsul accsesibile (înțelese).
  Da, poate ca este ceva nou, îmbinarea SNC cu Comentariile (interpretările) dar mise pare ca este mai bine,mai usor de citit nu trebuie sa cauti aspectul necesar in Comentarii.
  Da mai sunt anumite noțiuni, definiții, aspecte de mai revazut, dar acestea totusi sunt proiecte. Care au fost puse public pentru a le citi si da opinii, recomandari.
  Astfel eu cred ca nu trebuie sa criticam asa dur dar sa citim, si sa sciem concret, recomandarile nostre.
  A face galagie asa fara tolc nu are rost.

  Dar, totusi Aa dacă Dstră stiti parerea Băncii Mondiale, face publă informația!

  Eu cred ca trebuie sa participam și noi la elaborare asa cu a menționat Dnul Negara, mai ales acum cîn suntem ”rugați” s-o facem!!
  Am citi avizul ACAP, nu am vazut nimic concret (!) înafară de ”invidie” și anumite aspecte generale.

 11. Efim spune:

  Aici sa discutat despre IFRS pentru IMM. Mie sincer sa parut o ideie buna. Dati sa ne gindim. SIRF-rile intradevar sint complicare, ample, destinate pentru companii/corporatii mari inclusive si pentru consolidare. Si este clar ca pentru toate firmele din Moldova care in mare majoritate sint mici, nu sint potrivite. Si atunci aceasta problema a aparut si la nivel global, ca implimentare pentru intreprinderi mici a SIRF este destul de dificila si in multe cazuri fara sens. Atunci IASB elaboreaza un SIRF pentru intrepinderi mici simplificat cit de posibil. SI imi dau seama ca aici au lucrat multi specialisti la nivel global!!!!!! Atunci la mine apare logic intrebarea? de ce oare nu este bun pentru noi acest standard, gindit anume pentru aceasta. Plus avantajele orice actualizari, modificari, ajustari, nu va trebui sa facem noi. – Deci nu trebuie sa cheltuim bani in dodii. Nu cred ca in lume sint asa situatii care sa avem numai noi. Asa ca parerea mea ca cel mai simplu, usor si operativ era sa implementam IFRS pentru IMM (traducerea nu este o problema cea mai mare). Astept pareri din partea colegilor. Poate mie imi scapa ceva.

 12. Efim spune:

  Da am uitat sa spun ca IASB a facut si diferite ghiduri de implimentare si aplicare, materiale ajutatoare, etc. Ce tot este un plus foarte mare. Si cred ca o sa mai apar materiale. Vedeti aici http://www.ifrs.org/IFRS-for-SMEs/Pages/IFRS-for-SMEs.aspx

 13. ghenadie negara spune:

  Stimati Domni, a propune IFRS ptr cei mici si mijlocii in loc de SNC la moment inseamna a contesta un act normativ aprobat si publicat legal, care prevede SNC pentru toti ceilalti care nu au obligatia sa tina contabilitate/ intocmeasca situatii financiare conform IFRS. Mai mult decit atit, poate cineva sa-mi spuna 2-3 tari care au aprobat aceste IFRS for SMEs

 14. ghenadie negara spune:

  o intrebare catre Petru: in ce domeniu activeaza compania dstra, si „fiica” carui gigant este? PS contabilitatea se tine, nu se duce, si presupun ca aveti 2-3 inregistrari la inchidere in conformitate cu politicile contabile pe grup. cea mai mare „frumusete” in raportarea conform IFRS este nu in tehnica contabila si chiar poate nu in recunoasterea/ derecunoasterea elementelor contabile, ci in dezvaluirea informatiilor. nu cred ca faceti situatii dezvaluite conform IFRS.

 15. Petru spune:

  🙂 intradevar prezentarea informatiilor este cea mai mare provocare din cele 70 de pagini ale raportului. Dar si cei din big4 nu imi dau pace sa dorm linisit in privinta data.
  Printre altele am gasit multe tari care au adoptat IRFS for SMEs, si vreau sa constat ca majoritatea sint tari mici sau sarace ca noi. iaca linkuri http://www.iasplus.com/en/resources/use-of-ifrs
  http://www.iasplus.com/en/news/2010/December/news5620

 16. ghenadie negara spune:

  ….. mici si sarace. mda

 17. CrisTina spune:

  Nu sunt de acord cu propunerea de a se exclude din textul proiectelor SNC modul de efectuare a înregistrărilor contabile. Sunt nişte principii generale de înregistrare şi nu sunt indicate conturile nemijlocit ( aşa cum e de fapt şi în SIRF) şi eu cred ca e ok sa fie prevăzute în SNC, deoarece în caz contrar fiecare va face după cum îl duce capul şi nu va mai fi asigurată nici o comparabilitate a raportării

 18. Veaceslav Ciobanu spune:

  Eu sunt sustinatorul IFRS pentru IMM! In primul rind pe motiv ca avem o experienta privind reforma in contabilitate. In 1998 au fost puse in aplicate SNC actuale, elaborate la in baza standardelor internationale de contabilitate aplicabile la acea data. Contabililor mai tineri pot sa le spun ca la acel moment au fost foarte multe lacrimi. Totul era nou si parea tare complicat. Am rezistat si astazi nici nu putem sa ne inchipuim ca ce avea sa fie daca nu aveam astazi SNC-urile? La acel moment, dupa nivelul reformelor in contabilitate, noi erau printre primii nu numai printre tarile fostei URSS, dar si printre tarile Europei de Sud-Est. Mai trebuie de adaugat, ca prima etapa a reformei in contabilitate a fost finantata bine de partenerii nostri externi: scrierea standardelor, instruire, nenumarate proiecte de sistenta tehnica, etc. Ulterior sau terminat banii sau terminat si reformele in contabilitate. De ce nu sunt bune SNC actuale? Pe motiv ca n-au fost actualizatepe pe parcurs la 20 de ani in pas cu evolutia ghindirii contabile, n-au fost aprobate alte SNC care urmau sa fie puse in aplicare. In rest, probleme nu sunt. Dupa citirea proiectelor SNC noi, am impresia ca noi avem in prezent SNC foarte bune care putea fi pur si simplu actualizate.
  Ce va urma dupa adoptarea SNC noi? Se va repeta istoria cu SNC actuale? Nu avem ceritudini ca nu se va repeta istoria. IFRS pentru IMM rezolva aceasta problema, alte argumente au fost expuse de Efim.
  Inca o idee, noi nu trebuie sa ne temem de ceva nou si sa retraim ca contabilii de la tara nu vor asimila IFRS. Avem alta generatie de contabili deprinsi cu multe surse de informatie, contabili tineri destepti, capabili, cu cunoasterea limbilor straine. IFRS pentru ei este o mare provocare cu care, eu sunt sigur, se vor ispravi.
  Pentru intreprinderile foarte mici statul poate sa elaboreze un standard separat, care va asigura evidenta obligatiunilor fiscale, in primul rind.
  Referitor la dezvaluirea informatiei. Da, IFRS-urile cer ca toata informatia contabila sa fie dezvaluita amanuntit. In asta nu-i nimic strasnic, o sa ne invatam. Printre altele, SNC actuale, de asemenea, au cerinte mari privind dezvaluirea informatiei de care noi toti acesti ani n-am tinut cont.
  Este importanta parerea la citi mai multi contabili privind acceptarea SNC noi propuse. Sa le citim si sa ne expunem!

 19. Valeria spune:

  Buna ziua, dragi colegi. Nu inteleg de ce atita „frica” de noile SNC. Doar se permite de aplicat IFRS. Sau daca aplici SNC poti utiliza anumite reguli (metode etc.) din IFRS.
  Libertate!! Mi se par accesibile noile SNC, cu exemple ei si ce! foarte bine de inteles si in IFRS sunt exemple numai ca nu sunt asa evidentiate ca si in noile SNC.

 20. Adrian spune:

  Valeria nu este frica de noile SNC, dar este frica de calitatea lor.

 21. Svetlana spune:

  Colegi, Banca Mondiala nu a criticat proiectele SNC, doar si-a expus opinia in Raportul privind respectarea Standardelor si Codurilor pe domeniul contabilitate si audit. Raportul poate fi descarcat urmind linc-ul http://go.worldbank.org/28ZIA2P450

  Linc-ul direct catre versiunea in romana a raportului – http://siteresources.worldbank.org/EXTCENFINREPREF/Resources/4152117-1232359743213/5751608-1279318020896/Moldova_ROSC-AA_ro.pdf

 22. ghenadie negara spune:

  o, a venit si artileria grea (dl V.Ciobanu). rog stimati prieteni sa ma luminati, dece, daca aceste IFRSuri ptr SMEsuri sunt atit de bune, Uniunea Europeana nu trece la ele ?

 23. Efim spune:

  Stimati colegi, dati sa punem la punct anumite lucruri.
  d-nu Ghenadie, nu stiu din ce cauza dvs asa de tare aparati standardele noi, probabil ati participat la elaborarea lor. si nu stiu de ce sinteti asa de impotriva la IFRS pentru IMM. Este clar una ca deja este tirziu de discutat pe aceasta intrebare. Ministerul inapoi nu o sa se daia, asta ar insemna ca au cheltuit banii publici in vint, si va recunoaste ca a gresit. NU cred ca o sa fie asa ceva. Deci discutiile trebuia facute cind se lua decizia. Dar ca de obicei totul se face pe ascunsea. Unica ce ne ramine acum sa depunem toate eforturile ca aceste standarde noi sa se primeasca de calitate buna. De aceaia dati sa ne axam pe in aceasta directie. Primul pas este facut, daca au aparut opinii direfite (am in vedere ACAP) inseamna ca este de lucru. Principalul ca MinFInul sa asculte totul si sa primeasca criticile, obiectiile, propunerile in mod cuvenit, iar profesia contabila sa se implice cit mai tare in acest proces. Nu stati indiferenti, deoarece pe urma tot noi o sa ne chinuim. Si dnu Negara inclusiv 🙂

 24. Olga spune:

  M-am uitat eu in avizul ACAP, da, au gasit careva divergente in notiuni, greseli tehnice ei si ce. Sun niste proiecte pe care leau facut oameni, si poftim hai sa dam opinii. A critica este usor, a face ceva cu mult mai greu (m-am convins, asta nu inseamna ca sunt elaborator). Hadeiti sa dam propuneri cit mai este timp. Totodata critica la SNC Stocuri a ACAPlui este nustiu pentru ce este facuta in asa mod (nimic de esenta nu au gasit, parca au vrut sa se bata joc asa in public, si nu miroase a opinia unui contabil care lucreaza in practica). DAti sa nu aratm cu degetul, saupoate asa nii ”specificul national”. Sut deacord pentru dezbateri, mese rotunde, am fost si eu la masa rotunda aceea, nu mia placut atitudinea ogranizatorilor!! Sau poate sunt suparati ca nu au participat la elaborare, nustiu! Cit despre noile SNC da, se mai trebuie de lucrat putin. Dar combinarea asta dintre SNC si comentarii mi se pare o ideie nu rea, poate ca este mai bine. Cit despre aplicarea IFRS poftim putem (puteti) sa le aplicati! Sau ce? sunt intrebari si acolo si vreti ca ”elaboratorii” prin interpretari sa le rezolve! este imposibil. Si dati sa vedem evolutia IFRS si corelarea acestora cu GAAP SUA… nu credeti ca trecrea la IFRS va crea multe neitelegeri in marea parte a practicienilor. Dati sa facem un lucru constructiv, sa ajutam, dar sa nu aratm cit si cite stie!!!

 25. ghenadie negara spune:

  cu tot respectul fata de participantii discutiei date. ceva mai jos am scris ca a dori/ cere adoptarea IFRS ptr SMESuri este a contesta un act normativ. nu am participat la elaborarea acestor noi SNC. aportul meu la aceste noi SNC a fost si este altul. in opinia mea ar trebui cu totii sa ne dam cu parerea asupra acestor noi SNC si sa nu mai aspiram la acele IFRS ptr SMEsuri ptr k ele nu vor fi , cel putin in momentul apropiat. astfel nu voi mai demonstra nimik in privinta acestor IFRS ptr SMEsuri pentru k nu sunt de actualitate.

 26. Cires Elena spune:

  Noile SNC-uri sunt un produs bun si ca concept, si ca realizare practica in linii generale.

 27. Veaceslav Ciobanu spune:

  Nu inteleg de ce propunerea de a pune in aplicare IFRS pentru IMM inseamna a contesta un act normativ? Care act? Logica aceasta ar insemna ca orice propunere de modificare a unui act normativ este egal cu contestarea acestuia? Dreptul la libera expresie pina cind este in vigoare!? Discutiile despre acest standard IFRS pentru IMM vin dupa lectura SNC noi, care nu fac fata asteptarilor. Aici este problema. Citi ani au fost prevazuti in legea contabilitatii pentru scrierea SNC noi? Raspuns – 6 ani (??). Nu am alte interese decit dorinta de a avea standarde profesionale calitative, in orice caz, nu mai rele decit cele existente. Alte argumente au fost expuse in avizul ACAP pe care intru totul il sustiun.

 28. aaa spune:

  Nu este clar mie care act normativ se va contesta daca o sa aprobam SNC noi, strategia? ha:) orice act normativ se modifica. Dar daca se vor implementa SNC noi nu va trebuie ajustata legea contabilitatii????

 29. Petru spune:

  Da de ce oare Min fin nu organizeaza vreo masa rotunda cu dezbateri, cu explicatii, cu parerile autorilor? Eu cred ca va fi o chestie foarte buna. Uitatava la Prisacaru, sa intilnit cu foarte multa lume, a discutat, a ascultat parerele, cel putin creaza o atmosfera pozitiva. Iar cu standardele din discutii iesa numai negativizm

 30. ghenadie negara spune:

  rog participantii la discutie sa faca initial cunostinta cu HG 1507/ 31.12.2008. multumesc. mai mult decit atit, Legea 113/ 27.04.2007 prevede cine/ in ce caz si ce standarde de contabilitate/ raportare financiara aplica.

 31. ghenadie negara spune:

  ink ceva. aici se doreste IFRS ptr SMEsuri si nu se vorbeste deloc despre SNC. nu inteleg de ce. din cite cunosc eu, grupurile de lucru erau formate in mare parte de specialisti in domeniu cu grad stiintific (doctori in economie, doctori habilitati), iar in consiliul consultativ sunt multi membri cu experienta in contabilitate care stiu ce/ cum si pentru cine. mai mult decit atit, nu vad nici o abatere de la procesul normal de elaborare/ discutie si aprobare a reglementarilor noi de contabilitate. standardele noi nationale de contabilitate nu sunt concepute special pentru Chisinau, ci ptr toata Tara.

 32. Natalia spune:

  Sincer pentru mine mii tot una ce sa aplic, SNC vechi, SNC noi sau SIRF pentru IMM, principalul sa fie calitative, clare, sa fie timp pentru a face cunostinta, sa fie materiale explicative, ghiduri, etc. In rest daca ai vointa le aplici cum trebuie. Dar va rog sa nu se repete cum cu codul fiscal ultimul timp, intii scot una apoi corecteaza. Ca minfinul singur nu o sa fie bucuros cind o sa fie invadat cu scrisori cu cereri de explicatie. si inteleg ca nu au scris specialistii din MinFIn.

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...