37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Autoritățile vor introduce în Moldova politica de clemență

Autoritățile vor introduce în Moldova politica de clemență

31.10.2016653 views BizLaw.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Consiliul Concurenței propunerea introducerea politicii de clemență, pentru a încuraja companiile să recunoască încălcările de legislație și să coopereze cu instituția.

Propunerea se conține în Planul național în domeniul concurenței și ajutorului de stat pentru anii 2016-2020. Alături de alte acțiuni ce se propun a fi realizate, Consiliul își propune să aplice mai multe instrumente de aplicare a politicilor de concurență.

 „Politica de clemenţă trebuie să fie aplicabilă şi să încurajeze participanții la cartel să aplice politica de clemenţă, fără a fi supuse sancţiunilor şi pedepselor care sunt în prezent în vigoare conform Codului Penal", se menționează în planul de acțiuni al autorității.

 „În cazul în care o întreprindere a comis o încălcare a Legii concurenței și nu a reușit să solicite politica de clemență, aceasta ar avea posibilitatea de a recunoaște acțiunile de încălcare a legii și de a beneficia de o reducere a amenzii. Aceasta reducere a amenzii, conform practicilor țărilor care implementează instrumentul de conciliere: 1) nu se aplică în cazul cartelurilor dure și 2) nu trebuie să depășească 20% din mărimea amenzii, pentru a nu submina stimulentele de a solicita clemență", mai argumentează autorii documentului.

Informatori anonimi

În același plan, Consiliul Concurenței își propune să implementeze un mecanism de informatori, care să ajute instituția să identifice acordurile anticoncurenţiale. „Acest mecanism este aplicat în mai multe țări, fiind utilizate diverse metode de cooperare în regim anonim a autorității de concurență și informatorii, în probarea unor acorduri anticoncurențiale între întreprinderi, inclusiv prin accesarea de pagini web securizate. În asemenea caz, informatorul este beneficiarul politicii de clemență, fiind scutit de răspunderea penală".

Planul de acțiuni al Consiliului Concurenței este supus dezbaterilor publice, iar cei interesați pot comunica instituției propunerile pe care le au.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...