37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Austeritate bugetară în 2016; Patronatele: Moldovenii ar trebui să uite de majorări de salarii sau crearea locurilor de muncă

Austeritate bugetară în 2016; Patronatele: Moldovenii ar trebui să uite de majorări de salarii sau crearea locurilor de muncă

18.05.2016493 views Jurnal.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Austeritate bugetară. De asta vor avea parte moldovenii în acest an, arată proiectul bugetului de stat pentru 2016, discutat ieri în cadrul şedinţei Comisiei Naţionale pentru Consultări.

Reprezentanţii Patronatelor s-au arătat îngrijoraţi de deficitul bugetar şi le-au reproşat oficialilor că documentul a fost prezentat cu o întârziere record. În replică, ministrul Economiei, Octavian Calmâc, a declarat că acest lucru nu este o problemă.

Proiectul bugetului de stat pentru 2016 a fost prezentat în cadrul unei şedinţe la care au participat reprezentanţi ai mai multor ministere şi asociaţii.

 „Eu nu ţin minte să mai fi avut ocazia să particip în cadrul acestei comisii de mulţi ani de zile şi să fie bugetul prezentat cu aşa întârziere. Este pentru prima dată, lucru inacceptabil în R. Moldova. Cu părere de rău, procedurile de examinare a celor trei fonduri au fost într-un fel încălcate. Ea trebuie să fie examinată în cadrul Consiliului de Administrare a structurii respective, mai apoi prezentat în cadrul comisiei de consultări şi Guvernului", a declarat preşedintele Confederaţiei Naţionale a Patronatelor din Moldova, Leonid Cerescu.

În replică, ministrul Economiei, Octavian Calmâc, a declarat că situaţia este sub control.

 „Faptul că legea bugetului în 2016 nu a fost votată până în prezent, asta nu înseamnă că a fost un vid juridic şi legislativ în acest domeniu. Noi avem procese, avem principii de gestionare a bugetului de stat pe toate trei bugete, de aceea nu există nicio problemă. Există un buget provizoriu la nivel de instituţii, cât şi la nivel de diferite ramuri de susţinere", a spus Calmâc.

Reprezentanţii patronatelor s-au arătat îngrijoraţi şi de deficitul bugetar înregistrat în acest an. Potrivit lor, moldovenii ar trebui să uite de majorări de salarii sau crearea mai multor locuri de muncă.

Prezent la consultări, ministrul Finanţelor, Octavian Armaşu, a recunoscut că salariile bugetarilor vor putea fi majorate doar dacă vor fi făcute reforme.

 „Este rezultatul faptului că nu s-au implementat reforme în ultimii ani în ceea ce ţine de structura administraţiei publice, de eficientizarea instituţiilor statului. Noi acum suntem cu un număr impunător de angajaţi, cărora nu avem cum să le majorăm salariile. Unica soluţie de a majora salariile este reformarea sistemului", a explicat Armaşu.

Proiectul bugetului de stat pentru 2016 prevede venituri de 31,3 miliarde de lei şi cheltuieli de 35,5 miliarde. Deficitul bugetar este estimat la 4,2 miliarde de lei, cu 2,8 la sută mai mult faţă de anul trecut.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...