37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Au intrat în vigoare noile prevederi privind stagiul de cotizare

Au intrat în vigoare noile prevederi privind stagiul de cotizare

11.01.20171.493 views Monitorul Fisc.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

La 1 ianuarie 2017 au intrat în vigoare noile modificări în Legea privind sistemul public de asigurări sociale nr.498 din 08.07.1999. Art.37 prevede perioadele necontributive asimilate stagiului de cotizare a asiguratului.

Astfel, conform noi redacții a Legii privind sistemul public de asigurări sociale, publicată în Monitorul Oficial al RM, perioadele necontributive ale asiguratului asimilate stagiului de cotizare sunt considerate următoarele:

  • perioada de îndeplinire a serviciului militar în termen sau cu termen redus,
  • perioada de îndeplinire a serviciului militar prin contract sau a altui serviciu asimilat acestuia, dacă nu este posibilă stabilirea pensiei în condiţiile Legii asigurării cu pensii a militarilor şi a persoanelor din corpul de comandă şi din trupele organelor afacerilor interne.
  • perioada de îngrijire a unui copil pînă la vîrsta de 3 ani de către unul din părinţi sau de tutore în caz de deces al ambilor părinţi.
  • perioada în care asiguratul a beneficiat de îndemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă, de ajutor de şomaj, de alocaţie pentru integrare sau reintegrare profesională.
  • perioada de îngrijire a unui copil cu dizabilitate severă sub vîrsta de 18 ani de către unul dintre părinți, tutore, curator, pînă la angajarea în funcția de asistent personal.
  • perioada de rezidențiat în învățămîntul postuniversitar obligatoriu.
  • perioadele de activitate necontributive în funcția de judecător și procuror de pînă la 31 decembrie 2005.

Perioadele necontributive ale asiguratului asimilate stagiului de cotizare sunt menționate în articolul 5 din Legea privind sistemul public de pensii.

Detalii vezi aici

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...