37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Au alimentat politicile fiscale criza financiară?

Au alimentat politicile fiscale criza financiară?

28.10.20091.471 views BusinessExpert
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Au alimentat politicile fiscale criza financiară?

Este întrebarea pe care o pune ACCA, cea mai mare organizaţie internaţională profesională din domeniul financiar - contabil.
Legislatorii din domeniul taxelor îndeamnă la coordonare

Politicile din domeniul taxelor din întreaga lume au alimentat criza financiară globală prin încurajarea companiilor să folosească debitele mai degrabă decât capitalul afirmă ACCA (the Association of chartered Certified Accountants) în conţinutul unei lucrări denumită „Competiţie sau Co-ordonare: Reconsiderarea taxelor într-un cadru global".

Chas Roy - Chowdhury, purtătorul de cuvânt al ACCA la nivel global pentru probleme legate de taxe, spune: „În cadrul ultimei întălniri din anul acesta liderii G20 au propus îmbunătăţirea coordonării dintre autorităţile naţionale ca un aspect cheie al refacerii încrederii în reglementările financiare globale. Este însă nevoie de o acţiune asemănătoare şi în domeniul taxelor? Lucrarea noastră examinează problemele actuale din domeniul taxelor la nivel internaţional, de la paradisurile financiare la competiţia dintre sistemele fiscale. Diferenţele şi neconcordanţele dintre sistemele de taxe trebuie să fie eliminate. Coordonarea la nivel global este vitală pentru a ne asigura că un sistem de impozitare este corect şi transparent."

Documentul ACCA oferă şapte recomandări clare pentru rezolvarea problemelor fiscale la nivel global:

  1. Guvernele trebuie să acorde atenţie reglementărilor fiscale care duc la comportamente distorsionate şi care recompensează anumite comportamente în detrimentul altora. Trebuie să se evite schimbările bruşte, deoarece acest lucru ar putea necesita restructurări majore, cu consecinţe neprevăzute.
  2. Paradisurile financiare ar trebui să ofere guvernelor informaţii gratuite despre cetăţenii care folosesc aceste jurisdicţii, însă guvernele nu ar trebui să îşi concentreze atenţia asupra acestor paradisuri financiare şi să se lase în acest fel distrase de la nevoia de a-şi pune ordine în propriile sisteme financiare.
  3. Uniunea Europeană şi statele lidere trebuie să acţioneze în aşa fel încât să îndepărteze ultimele bariere rămase în calea comerţului liber si să  încerce să se abţină de la a convinge statele cu un sistem fiscal cu o cotă unică de impozitare să îşi mărească cotele de impozitare în numele armonizării. Suveranitatea naţională în privinţa taxelor trebuie să fie respectată.
  4. Guvernele ar trebui să se preocupe de problemele majore legislative din sistemul taxelor care cauzează distorsiuni, mai degrabă decât să se bazeze pe oferirea unor rate preferenţiale pentru corporaţii şi scutiri pentru atragerea Investiţiilor Străine Directe. Menţinând un sistem pe cât de simplu şi de omogen posibil siguranţa necesară afacerilor va fi asigurată.
  5. Pentru creşterea siguranţei afacerilor, Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) şi autorităţile responsabile pentru venitul naţional trebuie să îşi reexamineze politicile lor de transfer pricing.
  6. Guvernele trebuie să aibă o viziune de ansamblu asupra rolului pe care îl au taxele verzi în cadrul sistemelor lor de impozitare. Aceste taxe au un rol al lor, însă guvernele nu trebuie să se bazeze prea mult pe ele. Coordonarea la nivel global este necesară pentru a asigura un impact maxim al impozitelor de mediu.
  7. Trebuie să li se recunoască o anumită importanţă comitetelor independente pentru taxe şi impozite care joacă un rol cheie în crearea poiticilor fiscale.

Andreia Manea, Director Executiv al ACCA Europa de Sud - Est, concluzionează: „ Noi credem că aceste recomandări vor avea un impact amplu în privinţa soluţionării unora dintre cele mai provocatoare probleme curente la nivel internaţional din domeniul taxelor. Politicile fiscale sunt şi trebuie să rămână în mâinile guvernelor naţionale suverane, care ar trebui să fie capabile să creeze sisteme adaptate la nivelul lor de dezvoltare economică, precum sistemul fiscal al cotei unice de impozitare existent ţările post - comuniste din europa de est."

 

Comentarii

  1. Dumitru spune:

    Ce za cota unica de impozitare existenta in tarile post-comuniste din Europa de est ???

  2. Artur spune:

    Imi pare ca chiar la rusi este o cota unica la impozitul pe venit. Poate aceasta se are in vedere.

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...