37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Au afaceri de miliarde de dolari, dar nu le lasa niciun ban propriilor copii

Au afaceri de miliarde de dolari, dar nu le lasa niciun ban propriilor copii

16.09.20131.407 views Incont.ro
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Au afaceri de miliarde de dolari, dar nu le lasa niciun ban propriilor copii

Cei mai multi miliardari isi cheltuiesc averile pe masini de lux, vile, avioane private sau iahturi. Altii, mai generosi, se ocupa deseori de acte de caritate. In cazul celor din urma, copiii lor nu vor primi aproape nimic din miliardele parintilor, in timp ce altii sunt exclusi din start la impartirea avutiei.

Iata care sunt mogulii care pun mai presus de oate actiunile filantropice decat bunastarea propriilor copii, fie pentru ca nu cred ca ei ar trebui sa primeasca totul pe tava, fie ca nu ii considera capabili sa le conduca afacerile mai departe:

Warren Buffett, om de afaceri

Investitor cu o avere uriasa, dar si filantrop, Buffett a promis sa doneze 99% din bunurile sale, in timpul vietii sau dupa ce moare. Potrivit revistei Fortune, citata deBusiness Insider, miliardarul a inceput prin a promite o donatie de 83% fundatiei Bil Gates. Dar Buffett nu este ingrijorat ca nu ar mai ramane nimic pentru copiii sai. In scrisoarea adresata fundatiei Gates, acesta a scris: “Vreau sa le las copiilor mei suficient incat sa simta ca pot face orice, dar nu atat de mult incat sa creada ca nu trebuie sa faca nimic”.

 Pierre Omidyar, fondatorul eBay

Inca de la varsta de 31 de ani, de cand a devenit miliardar, fondatorul eBay, Pierre Omidyar, si-a facut un scop in viata din a dona cea mai mare din banii stransi celor napastuiti de soarta. In 2010 s-a alaturat cauzei sustinute de Bill Gates si Warren Buffett si continua sa acorde actiuni eBay catre Omidyar Network, firma sa de investitii filantropice. El si sotia sa sunt cei mai mari donatori privati in lupta impotriva traficului de fiinte umane.

Michael Bloomberg, primarul orasului New York

Bloomberg primeste un dolar pe an pentru indeplinirea datoriilor de serviciu, pentru ca, la averea sa de 19,5 miliarde de dolari, nici nu ar avea nevoie de mai mult. Dar Bloomberg este si un filantrop impatimit, donand milioane de dolari Universitatii John Hopkins, Corporatiei Carnegie si altor cateva mii de organizatii non-profit. Primarul a scris la un moment dat: “Aproape toata averea mea va fi donata in anii urmatori, ori lasata fundatiei mele”. El are doua fiice.

Gina Rinehart, magnatul fierului din Australia

Rinehart, cea mai bogata femeie din Australia, nu vrea sa isi treaca proprii copii in testament. Ea insasi a mostenit compania Lang Hancock de la tatal sau, dar nu crede ca cei patru copii ai sai sunt capabili sa se ocupe de afacerea familiei. Lucrurile au luat o turnura oficiala, iar Rinehart a trebuit sa isi explice decizia in fata judeactorilor: “Niciunul dintre reclamanti nu are capacitatea sau abilitatile, cunostintele, experienta, judecata sau etica de lucru necesare pentru a administra un asemenea fond”, se arata in documentele Curtii.

Bill Gates, fondatorul Microsoft

Bill Gates este unul dintre cei mai bogati oameni din lume, dar el si sotia lui, Melinda, nu sunt interesati sa pastreze banii pentru ei sau pentru cei trei copii pe care ii au. “Stiam ca nu voi vrea sa las banii copiilor mei. Nu le-ar face bine nici lor, nici societatii”, a declarat Gates pentru The Sun, in 2010. In schimb, cei doi soti au pus bazele fundatiei Bill & Melinda Gates in 1994, iar aceasta numara astazi fonduri de peste 37 miliarde de dolari. In cadrul fundatiei a fost initiat programul “The Giving Pledge”, care ii invita pe alti oameni cu bani sa le calce pe urme celor doi si sa isi doneze jumatate din avere cauzelor caritabile. Aproape toti cei enumerati mai sus au semnat deja acordul.

Jackie Chan, actor

Starul TV a anuntat in 2011 ca a decis sa isi doneze jumatate din bani dupa ce moare. Chan a adaugat si ca nu intentioneaza sa ii lase fiului sau Jaycee niciunul dintre milioanele de dolari pe care le-a strans de-a lungul carierei sale. “Daca este in stare, isi va face proprii bani. Daca nu, inseamna ca doar i-ar risipi pe ai mei”, si-a motivat gestul actorul.

Ted Turner, mogul media

Turner este un filantrop recunoscut ca isi doneaza banii la fel de repede pe cat ii face. Si-a strans averea dupa ce a pus bazele CNN si TBS, dupa care a dat miliarde de dolari unor cauze precum Fundatia Natiunilor Unite. Mogulul are cinci copii din trei casatorii, dar acestia nu ar trebui sa se astepte sa le revina o parte prea mare din avere, dupa moartea tatalui lor. Nu se stie daca a glumit sau nu, dar Turner anunta in 2010 ca este “aproape de limita saraciei” si nu vrea decat sa aiba suficient de multi bani cat sa ii acopere cheltuielile de inmormantare.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...