Atenţie, modificări în actele normative aferente primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală
Stimaţi cititori, vă informăm că în Monitorul Oficial nr. 125-129 din 14.06.2013 a fost publicată Legea nr. 77 din 12.04.2013 pentru modificarea şi completarea unor acte legislative care a modificat Legea ocrotirii sănătăţii nr. 411-XIII din 28 martie 1995, Legea nr. 1585 din 27.02.1998 cu privire la asigurarea obligatorie de asistenţă medicală , Legea nr. 1593 din 26.12.2002 cu privire la mărimea, modul şi termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală.
Conform modificărilor operate a fost stabilit ca au aceleaşi drepturi şi obligaţii în domeniul asigurării obligatorii de asistenţă medicală ca şi cetăţenii Republicii Moldova, în conformitate cu legislaţia în vigoare, dacă tratatele internaţionale nu prevăd altfel, următoarele categorii de persoane:
1. străinii încadraţi în muncă în Republica Moldova în baza unui contract individual de muncă, după cum urmează:
a) străinii titulari ai dreptului de şedere provizorie pentru reîntregirea familiei;
b) străinii titulari ai dreptului de şedere provizorie în scop de muncă;
c) străinii titulari ai dreptului de şedere provizorie pentru studii;
d) străinii titulari ai dreptului de şedere provizorie pentru activităţi umanitare sau religioase;
e) străinii titulari ai dreptului de şedere permanentă;
f) persoanele cărora li s-a recunoscut statutul de apatrid în Republica Moldova;
2. străinii titulari ai dreptului de şedere permanentă în Republica Moldova
3. refugiaţii şi beneficiarii de protecţie umanitară
Totodată au fost extinse categoriile de plătitori ai primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în sumă fixă, care se asigură în mod individual, după cum urmează :
- străinii care Nu sînt angajaţi şi cărora li s-a acordat dreptul de şedere provizorie pe teritoriul Republicii Moldova pentru reîntregirea familiei, pentru studii, pentru activităţi umanitare sau religioase, dacă tratatele internaţionale nu prevăd altfel.
- Alţi cetăţeni ai Republicii Moldova care nu sînt angajaţi şi care nu fac parte din nici una din categoriile enumerate la pct. 1,2 din anexa nr. 2 a legii nr. 1593 din 26.12.2002 cu privire la mărimea, modul şi termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală şi care nu sînt asiguraţi de Guvern (conform art.4 alin.(4) din Legea cu privire la asigurarea obligatorie de asistenţă medicală), care fac dovada aflării în Republica Moldova pentru cel puţin 183 de zile pe parcursul anului bugetar
- avocaţii neangajaţi
Totodată agenţiile teritoriale (ramurale) ale Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină au obligaţia de identificare a persoanele fizice care au obligaţia să se asigure în mod individual şi să le trage la răspundere contravenţională pentru neîndeplinirea obligaţiilor stabilite de legislaţie.
Menţionăm că conform modificărilor operate în Codul Contravenţional al Republicii Moldova neplata primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în sumă fixă în termenul stabilit de legislaţie se sancţionează cu amendă de la 25 la 55 de unităţi convenţionale ( la moment,1 uc = 20 lei).
Termenul de prescripţie extinctivă pentru stingerea primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală şi a penalităţilor aferente acestora este de 3 ani.
Deasemnea a fost stabilit că categoriile de plătitori ai primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în sumă fixă, care depăşesc termenelor stabilite de achitare a acesteia, vor beneficia de asistenţă medicală în baza poliţei de asigurare obligatorie de asistenţă medicală după expirarea a 7 zile calendaristice din momentul achitării primei de asigurare pentru anul respectiv de gestiune şi a penalităţilor aferente acesteia.
Totodată a fost completată anexa nr. 3 a legii nr. 1593 din 26.12.2002 cu privire la mărimea, modul şi termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală, ca rezultat în componenţa tipurilor de drepturi şi venituri la care nu se calculează primele de asigurare obligatorie de asistenţă medicală au fost incluse veniturile obţinute în baza contractelor pentru executarea de lucrări sau prestare de servicii de către pensionari şi persoanele cu dezabilităţi severe, accentuate sau medii care sînt:
- proprietarii de terenuri cu destinaţie agricolă, cu excepţia grădinilor şi loturilor pentru legumicultură, indiferent de faptul dacă au dat sau nu aceste terenuri în arendă sau folosinţă pe bază de contract
- fondatorii de întreprinderi individuale
- titularii de patentă de întreprinzător
Deasemenea a fost stabilită obligaţia administraţia unităţilor, indiferent de tipul de proprietate şi forma juridică de organizare, să comunice în scris asigurătorului orice angajare, demisie, concediere şi/sau alte schimbări survenite în listele sale de evidenţă nominală a persoanelor asigurate angajate, pînă la data de 7 a lunii următoare celei în care au avut loc schimbările şi să distribuie poliţele de asigurare obligatorie de asistenţă medicală, sub semnătură, fiecăruia dintre angajaţii săi în termen de 5 zile de la data recepţionării acestora de la agenţiile teritoriale ale Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină