Luni, 25.09.2017, expiră termenul de prezentare a Dării de seamă privind impozitul pe venit, TVA, accize, contribuții de asigurări sociale de stat obligatorii şi altele. Plata acestora se va efectua nu mai târziu de luni, 25 septembrie, excepție fiind Declaraţia privind accizele (ACZ 09), care se achită în momentul expedierii (transportării) sortimentului de mărfuri supuse accizelor din încăperea de acciz.
Impozitul pe venit:
IRV 14 - 08/2017 Darea de seamă privind suma venitului achitat și impozitul pe venit reținut din acesta (instrucţiune de completare)
TVA:
TVA 12 - 08/2017 Declaraţia privind TVA (instrucțiune de completare)
Accize:
1. ACZ 09 - 08/2017 Declarația privind accizele (instrucțiune de completare).
2. Declaraţia privind utilizarea distilatelor obţinute pe bază de vin (instrucţiune de completare)
Contribuții de asigurări sociale de stat obligatorii:
1. BASS Declaraţiei privind calcularea şi utilizarea contribuţiilor de asigurări sociale de stat obligatorii (instrucțiune de completare)
2. REV-5 Declaraţia persoanei asigurate (instrucțiune de completare)
Achitarea se efectuează concomitent cu plata salariilor și altor recompense.
Alte taxe:
1. PSV - 08/2017 Darea de seamă privind plata suplimentară obligatorie la vînzarea valutei străine prin intermediul caselor de schimb valutar(instrucţiune de completare)
2. TTM - 08/2017 Privind taxa pentru serviciile de telefonie mobilă (instrucţiune de completare)
3. POLMED17 - 08/2017 Darea de seamă privind taxa pentru mărfurile care, în procesul utilizării, cauzează poluarea mediului (instrucțiune de completare)
4. EMPOLDEP17 - 08/2017 Darea de seamă privind plata pentru emisiile de poluanți, devărsări și depozitarea deșeurilor (instrucțiune de completare)
Important:
Vă amintim că termenul limită de achitare, pentru etapa a 3-a, a impozitului pe venit în rate (art. 84 din Codul fiscal) este data de 25 septembrie 2017.
Astfel, agenţii economici sunt obligaţi să achite 1/4 din:
a) suma calculată drept impozit ce urmează a fi plătit, conform titlului II, pentru anul respectiv; sau
b) impozitul ce urma să fie plătit, conform titlului II, pentru anul precedent.
Totodată, și întreprinderile agricole, gospodăriile ţărăneşti (de fermier) sunt obligate să achite impozitul în rate, pentru prima etapă în mărime de 1/4 din suma calculată drept impozit ce urmează a fi plătit, conform titlului II, pentru anul respectiv; sau impozitul ce urma să fie plătit, conform titlului II, pentru anul precedent până la 25 septembrie 2017.
Potrivit art. 261, alin. 6 din Codul Fiscal, neplata sau plata incompletă a impozitului pe venit în rate se sancţionează cu amendă în cuantum calculat, în modul stabilit la art. 228 alin. (3), unei perioade cuprinse între data stabilită pentru plata acestui impozit şi data stabilită pentru prezentarea declaraţiei fiscale. Suma neplătită a impozitului pe venit se determină ca diferenţă dintre impozitul calculat şi plătit de contribuabil şi impozitul pe care acesta era obligat să-l plătească. Impozitul pe venit care urmează a fi plătit reprezintă cea mai mică mărime din impozitul calculat care urma să fie plătit în anul precedent sau 80% din suma definitivă a impozitului din anul curent, scăzându-se trecerile în cont (cu excepţia impozitului plătit în rate).
Succese!!