În Republica Moldova se planifică dezvoltarea unui Sistem național de alertă și informare în timp real despre incidentele de securitate cibernetică, care va activa în cadrul Centrului pentru Securitate Cibernetică (CERT). Și asta pentru a preveni și a acționa prompt în cazurile în care au loc atacuri cibernetice. Prevederea este inclusă în proiectul Strategiei naţionale de prevenire şi combatere a criminalităţii informatice, pentru anii 2018-2021.
În document se menționează că, pentru combaterea fraudelor prin utilizarea mijloacelor de plată electronice, vor fi întreprinse un șir de acțiuni cu implicarea instituțiilor financiare și prestatorilor serviciilor de plăți electronice. Mai exact, băncile licențiate vor trebui să facă schimb de informații cu Centrul pentru combaterea crimelor informatice, referitor la cardurile bancare compromise. La fel, băncile vor trebui să implementeze un set de măsuri de securitate în privința ATM-urilor (bancomate) la nivel de hardware și software.
Combaterea atacurilor cibernetice asupra datelor și rețelelor
Înființarea, în cadrul Centrului pentru Securitate Cibernetică, a unui Sistem național de alertă și informare va permite gestionarea incidentelor de securitate în timp real. Acest lucru se va efectua prin preluarea automatizată a alertelor de securitate de la partenerii naționali sau internaționali și transmiterea acestora către operatorii/deținătorii/administratorii sistemelor informatice suspectate de derularea unor activități malițioase în internet.
Mai mult, proiectul Stategiei presupune dezvoltarea și implementarea unor programe de instruire dedicate angajaților cu atribuții de investigare și urmărire penală. Este vorba de instruirea procurorilor, judecătorilor sau personalului tehnic, în privința criminalității informatice.