37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Aspectele fiscale privind plata indemnizaţiei pentru incapacitate temporara de munca cauzata de boli obişnuite sau de accidente nelegate de munca, efectuate în baza lit. b) alin. (2) art. 4 din Legea nr. 289-XV din 22.06.2004

Aspectele fiscale privind plata indemnizaţiei pentru incapacitate temporara de munca cauzata de boli obişnuite sau de accidente nelegate de munca, efectuate în baza lit. b) alin. (2) art. 4 din Legea nr. 289-XV din 22.06.2004

25.07.20111.754 views Serviciul Fiscal de Stat al RM
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Aspectele fiscale privind plata indemnizaţiei pentru incapacitate temporara de munca cauzata de boli obişnuite sau de accidente nelegate de munca, efectuate în baza lit. b) alin. (2) art. 4 din Legea nr. 289-XV din 22.06.2004

 

Ministerul Finanţelor, în scopul aprecierii corecte a legislaţiei fiscale, pentru cunoştinţă si călăuză în lucru comunica următoarele.

În conformitate cu prevederile lit. b) alin. (2) art. 4 din Legea privind indemnizaţiile pentru incapacitatea temporara de munca si alte prestaţii de asigurări sociale nr. 289-XV din 22.07.2004, în redacţia Legii nr. 56 din 09.06.2011, care a intrat în vigoare din 01.07.2011, a doua zi calendaristica de incapacitate de munca se plăteşte din mijloacele financiare ale angajatorului.

Totodata, în conformitate cu prevederile alin. (1) art. 24 din Codul fiscal, se permite deducerea cheltuielilor ordinare si necesare, achitate sau suportate de contribuabil pe parcursul anului fiscal, exclusiv în cadrul activităţii de întreprinzător.

Potrivit pct. 39 din anexa nr. 1 la Hotarîrea Guvernului nr. 77 din 30.01.2008, cheltuielile ordinare si necesare reprezintă cheltuielile, caracteristice pentru gestionarea anumitor tipuri de activităţi de întreprinzător, fără de care este imposibil de a face business, care sunt definite atît cu indici calitativi, cît si cu indici cantitativi.

Astfel, cheltuielile privind plata indemnizaţiei pentru incapacitate temporara de munca, efectuate în baza lit. b) alin. (2) art. 4 din Legea nr. 289-XV din 22.07.2004, nu vor fi permise la deducere în scopuri fiscale, deoarece acestea nu se conforma prevederilor alin. (1) art. 24 din Codul fiscal.

De asemenea, potrivit prevederilor art. 20 din Codul fiscal, suma achitata din mijloacele financiare ale angajatorului ca indemnizaţie pentru incapacitate temporara de munca nu reprezintă sursa de venit neimpozabila. Astfel, angajatorul urmează să reţină impozitul pe venit la sursa de plata din indemnizaţiile pentru incapacitate temporara de munca în modul general stabilit.

Despre cele menţionate de adus la cunoştinţă persoanele cointeresate.

 

VICEMINISTRU                                              Victor BARBANEAGRA

 

Ex. G. Spac tel. 823438

 

Comentarii

 1. ANGELA spune:

  Cum poate fiscul sa o califice ca fiind ne-ordinara si ne-necesara? Atunci si concediul de rind poate fi calificat ca ne-ordinara si ne-necesara.

 2. Adrian spune:

  Chiar cu totul se trec limitele, cum poti sa consideri indemnizatia de incapacitate de munca cheltuieli care nu sint in scopuri de antreprenoriat, in primul rind ma obliga legea sa le platesc!!!!! si impozitele sint stabilite prin lege si cred ca nu sint ordinare :)))), si oare cum poate o companie sa evite astfel de cheltuieli (doar sa nu le plateasca angajatului – cam spre aceasta cred ca statul si tinde) aceasta este un risc normal asumat de patron in momentul angajarii unui salariat

 3. Victoria spune:

  Suplimentar la comentariile de mai sus,cu care is absolut-de acord,as adresa doar o intrebare:cum de activat mai departe? Toti Administratorii intreprinderilor se intreaba-pentru ce efectuam atitea defalcari in diferite Fomduri-social,medical,pensionar,daca .kear si o zi,achitata din contul intreprinderii nu se socoate ca cheltuiala ordinara si necesara?! Nimeni nu e asigurat de boala… Cu salariile mizere,care le avem la momentul actual(pe cele a banchirilor-nu le avem in vedere!!!),lucratorii si asa se stradue sa nu lipseasca de la locul de munca,dar,cu lejile acestea-kredca o sa fie nevoiti sa vie bolnavi la serviciu-numai ca sa nu piearda in salariu… Si,atunci ce ne facem cu Ocrotirea muncii??Mai pe scurt-intrebari o gramada,dar raspunsuri…..-numai interziceri si restrictii in toate!!!

 4. Contabil spune:

  Imi pare ca acei care scriu legile nu se gindesc la consecintele pe care va avea aceaste modificari. Aceasta este inca o dovada ca la noi nu se pot scrie legi ca lumea. Cîrchesc o borta si fac vreo zece. Bravo !!!!! Apoi o sa vina organele de control si o sa amendeze pe noi contribuabilii cum o sa vreie ei.
  Sau poate ca asa si a fost gindit ?!

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...