37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Asiguratorii nu agreează tarife mai mici la Cartea Verde

Asiguratorii nu agreează tarife mai mici la Cartea Verde

23.08.20131.720 views ECOnomist.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Asiguratorii nu agreează tarife mai mici la Cartea Verde

Cele şapte societăţi de asigurări moldoveneşti, membre ale Biroului de Asigurare a Transportului Internaţional (BATI), care sunt în drept să emită Cartea Verde, nu acceptă prea multe compromisuri în ce priveşte reducerea tarifelor la acest produs, operate de autoritatea ce supraveghează piaţa respectivă – Comisia Naţională a Pieţei Financiare. Ele au contestat prin intermediul Uniunii Asiguratorilor săptămâna trecută reducerea respectivă în judecată, carea le-a dat câştig de cauză. Asiguratorii îşi argumentează poziţia prin faptul că un tarif mic va afecta piaţa asigurărilor şi, în ultimă instanţă, calitatea serviciilor prestate. La rândul său, CNPF consideră că tariful stabilit este unul real fiind stabilit în baza calculelor actuariale, care asigură venituri suficiente pentru ca societăţile să-şi poată onora fără rezerve obligaţiunile ce ţin de despăgubiri. Companiile de asigurări mai sunt îngrijorate şi de ritmul de creştere al volumului despăgubirilor aferente poliţelor Cartea Verde, care, potrivit statisticilor pentru prima jumătate a anului, îl depăşeşte cu 2% pe cel de sporirea primelor de asigurare.

Săptămâna trecută Comisia Naţională a Pieţei Financiare a publicat statistica privind activitatea companiilor de asigurări în primul semestru.

În prima jumătate a anului, piaţa asigurărilor a crescut cu 12,4%

Potrivit acesteia, la finele lunii iunie companiile moldoveneşti de asigurări aveau  subscrise prime de asigurare în valoare de 568,68 mil. lei, în creştere cu 12,4% faţă de ce se constata la sfârşitul lui iunie, 2014. Totodată, volumul despăgubirilor achitate în aceiaşi perioadă s-a majorat cu doar 3,4%, ajungând la 189,78 mil. lei.

O statistică favorabilă companiilor de asigurări, care, dacă trendul se va menţine pe parcursul întregului an, ar putea să-şi majoreze substanţial profitul.

Situaţia nu este favorabilă, însă, la toate capitolele pentru asiguratori. Dacă ne referim la asigurările obligatorii, în primele şase luni au fost vândute poliţe de răspundere civilă auto în valoare de 117,46 mil.lei, (mai mult cu 1,9% faţă de primul semestru al anului trecut) şi poliţe Cartea Verde în valoare de 115,4 mil. lei, (în creştere cu  10,4%). Pe de altă parte, dacă despăgubirile plătite pentru RCA s-au redus cu 5,3%, asigurând o sporire a marjei de profit pe acest segment, atunci cele plătite de asiguratori în baza sistemului Cartea Verde, au crescut cu 12,2%, condiţionând o reducere a profitului pe acest segment. Şi, deşi diminuarea nu este pe măsură să afecteze prea mult trendul de creştere a pieţei, companiile de asigurări, care emit Cartea Verde, se arată îngrijorate de această stare de fapt.

CNPF a redus preţul la Cartea Verde cu 35%

Plus la aceasta, o decizie a Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare, intrată în vigoare în data de 9 august, prin care tarifele la Cartea Verde au fost diminuate cu circa 35%, a sporit nemulţumirea asiguratorilor.

CNPF, însă, consideră reducerea absolut justificată şi necesară pentru clienţii societăţilor de asigurări, care au tot mai multe rezerve faţă de politica de preţuri a asiguratorilor la acest capitol. Potrivit vicepreşedintelui Comisiei, Iurie Filip, asigurările de răspundere civilă auto sunt unicele asigurări obligatorii şi este firesc ca statul, prin instituţiile sale abilitate, să poată influenţa mecanismul de formare a costurilor.

Totodată, el a spus că, pentru a păstra stabilitatea pieţei, Comisia n-a recurs la reducerea costurilor poliţei de asigurare auto internă, însă a făcut acest lucru în privinţa asigurărilor internaţionale Cartea Verde.

„Comisia, însă, a insistat şi a analizat toate datele care îi stau la dispoziţie pentru a modifica preţurile la Cartea Verde, care stârneau  multe discuţii şi obiecţii în rândul consumatorilor. În rezultatul unor analize vaste şi calcule actuariale, au fost operate reducerile despre care s-a vorbit. Am avut suficiente probe şi calcule pentru a opera aceste modificări.”, a menţionat Filip, specificând că principala ţintă a reducerilor a fost Cartea Verde emisă pentru 15 zile, cea mai solicitată poliţă de acest gen.

„Cartea verde pe termen de 15 zile are un specific – avem un trafic foarte intens pentru persoane, trafic de frontieră. Oamenii pleacă de la Cahul la Galaţi pe câteva ore şi sunt nevoiţi să cumpere Cartea Verde pe 15 zile. Costurile sunt mult mai mari decât eventualitatea riscurilor supuse.” a adăugat el.

Viorel Dandara: O reducere de 4-5% ar fi fost acceptabilă, 35% este însă prea mult

La rândul său, Viorel Dandara, preşedintele Uniunii Asiguratorilor din Moldova a menţionat că şi asiguratorii vor efectua calcule actuare şi vor propune, în caz de necesitate, metode alternative de calcul. „Probabil că atunci când vom analiza calculele actuariale cu metodele alternative, ne vom convinge cine şi în ce măsură are dreptate. La moment, asiguratorii sunt de părere că nu există o bază de a micşora preţul de la 64 la 41 euro, e o micşorare de mai mult de 35%. Dacă această reducere ar fi fost neesenţială, de 4-5%, în limitele inflaţiei, ar fi fost altă situaţie. În cazul nostru, însă, nu vedem altă soluţie decât să ne opunem”, a spus acesta.

„În calitate de consumatori toţi vrem preţuri mai mici, dar trebuie să ţinem cont şi de calitate, însă nu cu preţul constrângerii companiilor să facă optimizări de cheltuieli, pentru că nu putem afirma care parte a monedei e mai importantă – să micşorăm preţul Cărţii Verzi pentru consumatori şi să micşorăm salariile angajaţilor noştri sau să înţelegem că nu trebuie să distrugem industria de asigurări”, a adăugat Dandara, menţionând că, începând cu anul 2009 până în 2012, suma despăgubirilor a crescut de la 20 milioane lei la 66 milioane.

Reducerile operate de CNPF puteau conduce la o scădere de 4% a pieţei

Potrivit lui Vladimir Ştirbu, şef al Direcţiei generale supraveghere asigurări din cadrul CNPF, Cartea Verde pentru autoturisme, una din cele mai solicitate pe piaţă, ocupă  circa 12% din totalul portofoliului companiilor de asigurare.

Cele mai multe poliţe de Carte Verde se vând pentru Ucraina şi Belarus, în special către agenţii economici. Cât priveşte asigurările în 2012, primele de asigurare pentru zona CSI constituie 26 milioane de lei contra 12 milioane lei pentru UE. Modificările care urmau să intre în vigoare, puteau să reducă cu 4% piaţa asigurărilor ceia ce reprezintă 9 milioane de lei. Cu alte cuvinte, cu această sumă urma să se reducă valoarea primelor subscrise în condiţiile în care numărul de poliţe Cartea Verde vândute rămânea acelaşi.

Comentarii

  1. Andrei Bunu spune:

    Este regretabil ca nu se poate pune capat monopolului firmelor cu drept de asigurare RCA si Carte verde in RM. Va aduc, drept exemplu, cat ma costa RCA si Carte verde (inclusa in RCA) pentru UE , Turcia si R. Moldova cumparata in Romania pentru autoturism: 235 RON=1000LM. Comparati asa dar, costurile trageti concluziile.

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...