Asigurarea obligatorie a locuinţei sau mintea moldoveanului cea de pe urmă
Chiar dacă polița de asigurare a locuinţei nu are un preţ foarte mare în Republica Moldova, cetăţenii ţării nu au ajuns să conştientizeze faptul că prin acest serviciu pot fi compensate riscurile aduse de calamităţi naturale, incendii etc. Cota proprietarilor care îşi asigură locuinţa este de doar 1-2% din total, iar o mare parte o fac doar din cauza că sunt obligaţi de bancă la contractarea creditului ipotecar. Asigurarea obligatorie a locuinței revine în atenţie doar după ce se produc unele incendii sau calamităţi de proporţii iar autorităţile sunt nevoite să soluţioneze problemele oamenilor rămaşi fără locuinţe.
Vlad VASILCOV
Incendiul care a avut loc pe data de 1 mai şi în care au ars 28 de mansarde a redeschis discuţiile referitor la asigurarea obligatorie a locuinţelor. Această problemă a mai fost ridicată şi câţiva ani în urmă după inundaţiile la Cotul Morii, când statul a fost nevoit să construiască un sat nou în locul celui distrus de inundaţii.
Prin această iniţiativă statul doreşte să aplice o normă care este destul de răspândită în lume şi astfel nu ar mai trebui să aloce resurse pentru reconstrucţia locuinţelor distruse de calamităţi naturale sau incendii.
Președintele Comisiei parlamentare pentru Economie, Buget și Finanțe, Veaceslav Ioniță, susține că deputații discută, pe moment, despre elaborarea unui proiect de lege care să prevadă obligativitatea ca proprietarii să-și asigure locuințele contra dezastrelor naturale.
Totul depinde de modul cum vor evolua discuțiile în privința înființării unui fond regional de solidaritate și de creare a condițiilor pentru ca prima de asigurare să fie mai mică. „Discutăm de mai mult timp cu reprezentanții Comisiei Naționale a Pieței Financiare și reprezentanți ai Guvernului. Cea mai mare problemă în spațiul postsovietic este faptul că nu există tradiția asigurării locuințelor. Noi ne dorim ca, atunci când va fi elaborat proiectul de lege, să fie prevăzută obligativitatea pentru asigurarea locuințelor contra dezastrelor naturale, iar cea împotriva dezastrelor tehnogene (provocate de defecțiuni tehnice) să fie benevolă”, a precizat Veaceslav Ioniţă.
Asigurarea obligatorie în România
În România toţi proprietarii de locuinţe au obligaţia de a încheia poliţa de asigurare obligatorie, care a fost introdusă din 2010. Acest tip de asigurare oferă acoperire împotriva riscurilor catastrofice: cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor. Preţul poliţei în prezent se ridică la 10 euro (locuinţe tip B), respectiv 20 euro (locuinţe tip A). Suma asigurată este de 10.000 euro pentru locuinţe tip B sau 20.000 de euro pentru locuinţe tip A. Fondul de asigurare obligatorie a locuinţei este format de companii private de asigurare.
Datorită implementării sistemului de asigurare obligatoriu a locuinţei România nu mai alocă din 2011 bani persoanelor afectate de inundaţii.
Nadia Bătrâncea, Manager marketing & PR, Gawe Carat:
Inițiativa introducerii asigurării obligatorii a locuinţei este binevenita și demult așteptată deoarece ar reduce riscurile atât pentru cetăţenii ţării cât şi pentru stat, care nu va trebui să aloce bani în acest scop.
În prezent cota de primă pentru asigurarea locuinţei se stabileşte în dependenţă de mai mulți factori (dispunerea faţă de risc, riscurile alese, valoarea bunului, modul de utilizare, tipul bunurilor etc.) şi variază aproximativ între 0,07 %– 0,15 %. Odată cu introducerea poliței de asigurarea obligatorie ar putea fi micşorate costurile care sunt în prezent.
În comparație cu ţările Europene, clienții noștri sunt reticenți faţă de asigurările de locuinţe. Doar circa 1%-2% din proprietarii bunurilor locative solicită asigurarea de bunuri. Circa 70% - 80% din acestea asigură locuința în beneficiul băncii.
Implementarea asigurării obligatorii de locuite va fi un imbold pentru dezvoltarea acestui segment pe piața locală de asigurări. Asigurarea obligatorie a locuințelor este binevenită, însa succesul acesteia depinde în totalitate de conștientizarea proprietarilor de locuințe de riscurile pe care le pot minimiza.
Sveltana Lupaşcu, directorul adjunct al Direcției generale supraveghere asigurări a Comisiei Naționale a Pieței Financiare:
Asigurarea locuinţei în prezent este facultativă în Republica Moldova şi chiar dacă are un preţ rezonabil, în dependenţă de riscurile asigurate şi valoarea locuinţei, nu este foarte populară.
Proiectul asigurării obligatorii a locuinţei încă nu are un concept definitivat care să fie avizat de toate instituţiile, astfel că la moment este foarte dificil să vorbim cum va fi implimentat acest tip de asigurare. Unele instituţii au dat avize pozitive la un proiect care a fost propus de experţi internaţionali anul trecut, altele sunt contra obligativităţii asigurării locuinţei, există propuneri ca asigurarea obligatorie să fie introdusă treptat sau pentru anumite categorii de imobile. Nu s-a ajuns încă la un numitor comun nici din ce surse se va forma fondul de asigurare şi care va fi participaţia statului şi a companiilor private. Cred că în acest an vom reuşi să definitivăm un concept pentru a pregăti un proiect care să poată fi trimis spre avizarea Guvernului.