37.9k
Home  »  Articole  »  Alte (HR, AE)   »   Asigurarea medicală obligatorie de stat în anul 2014

Asigurarea medicală obligatorie de stat în anul 2014

(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Asigurarea medicală obligatorie de stat în anul 2014

     Asigurarea medicală obligatorie de stat a devenit obligatorie pentru toţi cetățenii Republicii Moldova.

     Polița de asigurare medicală obligatorie în RM este eliberată la locul de studii, de muncă sau se obține în mod individual. Prin lege, fiecare cetățean al RM trebuie să fie asigurat și să dețină poliță de asigurare medicală obligatorie. Lipsa acesteia este considerată o contravenție administrativă.

     Pentru anul 2014 prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în formă de contribuţie procentuală la salariu şi la alte recompense, se stabileşte la 8% (cîte 4% pentru angajat și angajator).

     Din 1 ianuarie 2014 și pînă pe 31 martie 2014, persoanele care trebuie să se asigure individual, pot procura polița medicală la un preț redus. Reprezentanții Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM) informează că polița de asigurare medicală poate fi procurată cu o reducere de 50 și chiar 75 la sută la toate oficiile Poştei Moldovei şi agenţiile teritoriale ale CNAM.

    Fondatorii de întreprinderi individuale, arendaşii, arendatorii și profesioniştii liberi (cu excepția notarii publici, executorii judecătoreşti şi avocaţii neangajaţi indiferent de forma juridică de organizare a activităţii) își pot cumpăra polița medicală cu o reducere de 50 la sută. Aceasta înseamnă că ei vor achita doar 2.028 lei, în loc de 4.056 de lei.

     Fermierii sau proprietarii de terenuri agricole  pot cumpăra polița de asigurare medicală achitând doar 25 la sută din costul ei total, adică 1.014 lei, dacă vor procura polița de asigurare medicală până la sfârșitul lunii martie 2014. 

     În acelaşi timp, cetăţenii Republicii Moldova, care se află peste hotarele ţării mai mult de 183 de zile, sunt scutiţi de procurarea poliţei medicale. Ei își pot procura asigurarea medicală achitînd prima medicală pentru perioada rămasă a anului 2014.

     Reeşind din cele expuse mai sus cetățenii care nu deţin poliţă de asigurare medicală au început să primească la domiciliu scrisori de înştiinţare.

     În scrisorile menționate CNAM  aduce la cunoştinţă costul poliţai medicale pentru anul 2014 şi termenul  de procurare.

     În informaţia suplimentară la scrisoare, se aduce la cunoştinţa cetăţenilor RM că în cazul în care nu vor procuta pînă la 1 aprilie 2014 poliţa de asigurare medicală obligatorie costul poliţei va constitul 5000 lei (4056 + 1100 (amendă)) + penalitate în mărime de 0,1% din suma restantă pentru fiecare zi de întîrziere).

     Din contextul informaţiei suplimentare la  scrisoare nu se inţelege de ce 4056+1100=5000 lei, și  nu 5156 lei.

    Termenul de prescripţie pentru stingerea  primelor de asigurare  obligatorie de asistenţă medicală şi a penalităţilor aferente acestora este de 3 ani.

    Sumele date vor fi încasate prin intermediul instanţei de judecată.

Comentarii

 1. AAA spune:

  Consider ca este o tema foarte dureroasa (deoarece este medicala, dar de obicei totul ce este legat de medici inseamna ca ai o durere). Atita timp cit o sa fie plati informale la medici, sau „multumiri” care ti se cere, altfel vei fi neglijat, statul nu ar trebui sa aiba dreptul moral sa faca aceasta. Nu inteleg de ce trebuie sa fie atita zarva, nu ai polita medicala plateste dublu, triplu, ai nu platesti nimic si gata.

 2. Mary spune:

  Si daca nu am bani pentru aceasta polita ca nu lucrez nicaieri, ce sa fac?? Sistemul dat este deficient. El permite totodata pentru alti sa faca evaziuni fiscale – demisioneza la sf de an angajatii ei isi cupara politele, iar apoi iii angajeaza si intreprinderea nu plateste intregul an mai mult nimic, char daca salariatul are mii de lei salariu. Pentru a retine din salariul angajatului 4056 lei cu o cota de 4%, ar insemna ca salariatul trebuie sa primeasca 101 400 lei, sau lunar 8450 lei, imi cer scuze dar citi oare la noi sint cu asa salariu?????? No coments

 3. Petru spune:

  tara de minuni sau de nebuni, deja nu mai stiu

 4. Victoria spune:

  Is de acord cu toti comentatorii…In ultimul timp,Moldova devine tara de minuni,sau cum a zis mai corect d-ul Petru….De ce sa tintem spre Europa,daca .degraba.din pricina inventiilor lor.no sa existam ca Stat!!!….Cum sa procure acei,care nusi gasesc de lucru din motivul ca is bolnavi si nu pot sa-si gaseasca nici de lucru si nici nu pot primi invaliditate(de acestea sint foarte multi),sau cei din familii numeroase de la sate,unde lucreaza pe linga casa-ce va fi cu ei,daca se vor imbolnavi,Doamne fereste????!!!!!De unde sa ee ei bani pentru Polite,nemaivorbind si de penalitatea pentru lipsa ei???!!!!….Kear acei,de la puterea de Stat is asa de lipsiti de bunul simt si de soveste???!!!….Da ce se face cu banii retinuti in Fondul medical???!!! Doar fac transferuri,aproape toti,dar de serviciile medicale,slava Domnului,nu toti au nevoie!!!!…Nui nici o transparenta in repartizarea defalcarilor!!!!…. Si,aproape,pentru tot trebue sa achiti in policlinici si spitale,neketind kear la aceia,ca ai Polita aceasta blestemarta………

 5. EU spune:

  Statul-Rachet in lege.
  Se baga in buzunarul fiecarui cetatean, chiar daca nu e mare folos din polita asta de asigurare. Problema nu e statul problema este in noi ca stam si rabdam toate taxele si impozitele impuse de stat. daca eu achit 4056 lei ce primesc in schimb – servicii medicale de inalta calitate, consultatii medicale gratuite, medicamente calitative si dupa necesitate- NU, nu primesc absolut nimic din cele mentionate, atunci intrebarea – de ce eu si familia mea sint OBLIGAT sa achit acestui stat aceste cheltuieli.

 6. BBBBB spune:

  Ia MĂGARI sunt Moldovenii nostri!!!! Ce impun pe toti sa cumpere polite de asigurare medicala daca oricum pina nu dai bani medicilor nu se uita la pacient!! PROSTII de ei nu se uită la omul de rind care nici de piine nui ajunge….pensie de 600 lei și polite de 5000 DEBILI

 7. Alla spune:

  Imi este foarte interesant: cu ce loc gindesc cei de la conducere? Asta inca e bine daca cineva primeste o pensie de 600 de lei, dar situatii si mai grave………….Unde ne ducem lume???????????

 8. Valy spune:

  Dar ce fac mamale care sunt in concediul pentru ingrijirea copilului pina la 6 ani , isi procura sa nu polita

 9. Irina spune:

  Da, sincera sa fiu cu polita de asigurare sau fara oricum daca nu „multumesti”medicii chesh ei nici nu se uita la tine. Ce se fac cu banii retinuti in fondul social? – ceva nou, se cumpara elicoptere de care se vor folosi nustiu cine si nustim cind si pentru ce scopuri, se construesc piste pentru acestea … care in loc sa creeze conditii normale de spiatlizare…

 10. Lena spune:

  La tara i-au impus pe oameni sa procure polita,necatind ca se afla peste hotare mai mult de 183 zile pe an.Cum le vor intoarce banii oamenilor inapoi?

 11. ogogeanu spune:

  Cel mai interesnt este ca fondatorul I.I.(fondatorului nu i se calculeaza salariu deci se procura achitind suma integral) procura polita de la oficiul postal, insa nu poate lua la cheltuieli aceasta polita daca nu e indicat pe doc. ca I.I. plateste pentru polita- Aici sunind la CNAM am intebat daca este vr-un contract aparte pentru acestea: ca sa cumpere ca fondatori ai I.I. polita si cum se poate obtine un astfel de document, raspunsul: noi nu avem asa ceva- polita se procura la oficiile postale si ramine in mina bonul, iar polita se elibereaza odata si gata; deci cel ce isi desfasoara activitatea de antreprenoriat si achita impozite, fondul social, nu poate trece la cheltuieli o polita obligatorie caci nu exista asemenea contracte si doc. confirmative? Pentru CNAM polita e activa desigur, caci in bon se procura ca pentru p.f, insa pentru fisc tre de scris ca II plateste pentru cutare fondator, cine sa mai intilnit cu asemenea cazuri?*** Da, referitor la P.F. eu am o fiica de 7 ani, e copil, polita obligatorie nu acopera nici o interventie chirurgicala de hernie la buric la copil, mi sa spus- costul oficial 3000lei, cum va pare? Asta-i bisnes , nu protejarea sanatatii cetetenilor! La ce ne trebuie asa servicii cu contra plata dubla- iar calitatea si conditiile la calitate joasa- intri in spital cu una si ajungi sa e tratezi de alta- Halal de asa medicina si servicii.

 12. Old spune:

  astai jale mare lumea moare de foame da ei nustiu si sa mai faca de binei… la votare o sa se duca numai acei din parlament la toamna..

 13. alla spune:

  Dar daca jumate de an am avut polita. am fost angajata la proprietar dar acum mam eliberat de la serviciu, trebuie sa procur iar polita pe a doua jumate de an?

 14. livia spune:

  eu nu rea inteleg,daca polita eu o am dar nu lucrez inseamna ca ea nu este activa,si se activeaza cind incepi a lucra.Dar in acest caz daca polita o am la fel tre sa platesc pe an ptr ea 4000 de lei?

 15. Anatol Simionica spune:

  Am fost operat de 3 ori cu una si aceiasi operatie. Primele doua au fost nereusite din cauza medicilor. Propun, ca daca se constata ca operatiile efectuate sint nereusite din cauza medicilor sa fie intorsi banii din asigurari de catre medicii vinovati.

 16. irina spune:

  buna daca eu am avut intreprindere individuala dar nu a activat din 2010,mia venit o scrisoare de la executorul judecatoresc ca trebuie sa achit asigurarea medikala pe anul 2013,4550lei,daca nu imi pun amenda sau vin sami ia din bunuri din casa,eu nu lucrez nicaieri am copil mik de 3 ani,am fost la executorul judecataoresc,leam spus ca nu am asa bani,la care ei au spus ca sa achit in fiecare luna cite 500lei,pina nu achit toata suma,daca nu o sami puna iar amenzi si tot asa…ajutati-ma poate cineva stie chiar trebuie sa achit banii astia,de ce in 2013 nu mia venit nimik,eu nici nu am vazut polita ceia,da acum trebuie sa arunk in vint4550lei,multumesc!!!!

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...