37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Arenda pădurilor a fost interzisă!

Arenda pădurilor a fost interzisă!

17.06.2016862 views Ministerul Mediului al RM
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Guvernul a aprobat miercuri o Hotărâre de Guvern, elaborată de Ministerul Mediului, prin care a fost modificat Regulamentul privind arenda fondului forestier în scopuri de gospodărie cinegetică şi/sau recreere.

Scopul primordial al modificărilor adoptate azi constă în interzicerea pe viitor a arendei pădurilor, pentru a evita însuşirea de hectare întregi din patrimoniul forestier al Republicii Moldova.

Amintim că arendarea terenurilor forestiere a fost permisă odată cu adoptarea la 20 februarie 2008 a Hotărârii de Guvernului nr. 187, care instituia mecanismul legal de obţinere a pădurilor. Putem doar să bănuim care au fost raţionamentele care au stat la baza unei asemenea decizii, însă în loc să contribuie la menţinerea, conservarea şi dezvoltarea fondului forestier, a faunei cinegetice, precum şi obţinerea profitului, se pare că doar ultimul obiectiv a fost determinant pentru unii agenţi economici.

Astfel, Republica Moldova a pierdut din gestiunea sa mii de hectare de pădure valoroasă, majoritatea acestora fiind distruse de intervenţii antropice barbare - construirea caselor multietajate, beciurilor, piscinelor, gardurilor din beton, drumurilor asfaltate şi chiar a stadioanelor. Din păcate, multe dintre aceste daune sunt iremediabile, iar prejudiciul adus nu va putea fi recuperat curând.

Actualmente, între Agenţia „Moldsilva" şi beneficiari rămân în vigoare peste 650 de contracte de arendă pe o suprafaţă totală de aproape 7000 de hectare, însă procesul de reziliere prin acţiuni în justiţie şi de comun acord al părţilor continuă - din cele 842 de contracte încheiate în perioada 2008-2015, aproape 200 au fost deja reziliate. Această tendinţă degresivă este continuată şi va căpăta noi viteze în viitorul apropiat. Împreună cu interzicerea categorică a încheierii noilor contracte, aceste acţiuni vor duce la revenirea pădurilor în gestiunea exclusivă a statului şi în beneficiul tuturor cetăţenilor.

Alt scop urmărit prin promovarea acestei Hotărâri de Guvern îl reprezintă interzicerea expresă a transmiterii dreptului de arendă în scop de recreere către alte persoane fizice sau juridice, indiferent de forma organizatorico-juridică. Prin această prevedere vom evita „vânzarea" pădurilor prin concesiunea drepturilor de folosinţă. Ministerul Mediului va controla respectarea acestei modificări extrem de riguros, căci dezmăţul şi delăsarea unor arendaşi nu mai pot fi tolerate!

La fel de importantă este majorarea de circa 5 ori a preţului arendei forestiere, astfel încât plata pe termen de un an pentru un hectar de terenuri forestiere va constitui 19092,37 lei. Prin această creștere statul îşi estimează la justa valoare una dintre cele mai preţioase resurse: „aurul verde". Ministerul Mediului consideră că majorarea prețului va contribui la dezagrearea arendării terenurilor forestiere și va ajuta la scăderea numărului contractelor de arendă, mai ales că restanţele arendatorilor la bugetul de stat deja au depăşit suma de peste 12 milioane de lei.

Prevederile din Hotărârea de Guvern adoptată miercuri (interzicerea arendei pădurilor, creșterea prețurilor pentru arenda existentă şi interdicţia de concesionare a dreptului de arendă către alte persoane) fac parte, alături de alte acţiuni (cum ar fi, interzicerea exportului de lemn brut sau creşterea suprafeţelor împădurite) din programul Ministerului Mediului îndreptat spre consolidarea şi dezvoltarea fondului forestier. Alte iniţiative imperioase vor fi promovate în cel mai scurt timp.

Comentarii

  1. Super contabil spune:

    In sfirsit ceva bine au facut.

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...