37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Şapte strategii simple pentru un 2016 mai productiv

Şapte strategii simple pentru un 2016 mai productiv

09.02.2016748 views ECOnomist.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Când ne gândim la productivitate, în mintea noastră apare o listă interminabilă de task-uri pe care trebuie neapărat să le realizăm în cursul unei zile sau e-mailuri la care trebuie să răspundem. Ne raportăm la o „zi productivă" că fiind ziua când am reuşit să facem foarte multe lucruri, deseori folosind expresia „astăzi am fost foarte productiv, am rezolvat foarte multe lucruri". Dar este productivitatea măsurabilă?

Productivitatea este modul în care prin ceea ce faci zilnic te apropii de obiectivele tale personale, profesionale, de familie sau implicare în comunitate. Sau, cum spune Paul J. Meyer, „Productivitatea este întotdeauna rezultatul angajamentului pentru excelenţă, planificare inteligentă şi efort concentrat".

La începutul anului, ne setăm o serie de obiective pe care vrem să le realizăm pe parcursul anului: să ne implicăm în X număr de proiecte, să promovăm, să avem mai mult timp pentru hobby-urile noastre, să facem mai multă mişcare fizică sau să petrecem mai mult timp cu familia.

De multe ori, uităm lucrurile simple, acele idei utile şi la îndemână tuturor care înseamnă foarte mult pe termen lung.

Iată 7 strategii simple care să te ajute să fii mai productiv în 2016:

1) Analizează-ţi rutina de dimineaţă şi implementează schimbări mici

Dacă te gândeşti la o zi obişnuită din viaţă ta, care este rutină ta zilnică? De la trezitul de dimineaţă la primele lucruri pe care le faci, toate vor contribui la modul în care se va desfăşura ziua. O rutină zilnică ce cuprinde meditaţie şi reflectare asupra obiectivelor tale şi activităţilor de peste zi, te va pregăti mai bine. Sau, aşa cum zice Robin Sharma despre crezul războinicilor spartani, „Cel care transpiră mai mult pregătindu-se, sângerează mai puţin în bătălie". Cu cât îţi pregăteşti mai bine ziua, cu atât vei putea face faţă provocărilor legate de atenţie, disciplină şi acţiunea propriu-zisă.

2) Foloseşte timpul pentru transport pentru dezvoltarea ta

Dacă trebuie să petreci mult timp în mijloacele de transport, foloseşte timpul în mod productiv, ascultând un audio book sau citind. O oră petrecută zilnic într-un mijloc de transport, înseamnă cinci ore în cursul unei săptămâni în care poţi să acumulezi noi informaţii utile pentru dezvoltarea ta. Durata medie a unui audiobook este de o oră.

3) Lucrează la cea mai importantă sarcină a zilei în primele două ore din ziua ta de lucru

Când ne uităm la sarcinile din timpul unei zile, tendinţa obişnuită este să amânăm sarcinile dificile pe mai târziu. Începutul unei zile de lucru îţi asigură însă energia şi concentrarea necesară. Profită de primele două ore din zi pentru a realiza cea mai importantă sarcină a zilei. Un mod simplu prin care poţi să alegi cea mai importantă sarcină este să te întrebi: „Dacă nu aş putea să realizez decât un singur lucru astăzi, care ar fi acela?"

4) Lucrează în sesiuni de lucru şi nu neglija pauzele

Tehnologia a condus la evoluţii remarcabile, însă totodată ne-a făcut să fim mai conectaţi la calculator, uitând să facem pauze. Găseşte metodă care ţi se potriveşte privind sesiunile de lucru. Fie că este tehnică Pomodoro (25 de minute de lucru, urmate de 5 minute de pauză, urmate de 15 minute de pauză după 4 sesiuni consecutive) sau altă metodă care ţi se potriveşte, este important să faci pauze. În primul rând, fiindcă, din punct de vedere fizic, asiguri corpului mişcarea necesară. În al doilea rând, fiindcă, din punct de vedere intelectual, asiguri creierului repausul necesar şi oportunitatea ca la reluarea activităţii să vezi lucrurile dintr-o nouă perspectiva. În al treilea rând, din punct de vedere social, poţi folosi pauzele pentru socializarea cu colegii şi prietenii.

5) Stabileşte-ţi intervale clare de verificare a emailurilor şi a reţelelor de socializare

Verificarea e-mailurilor devine prioritatea zilei, chiar şi atunci când job-ul nostru nu este acela de verificare a acestora (job-uri de suport sau de secretariat).

Tim Ferris - celebrul antreprenor şi investitor, recomandă ca timp de două zile să analizezi numărul emailurilor şi orele când primeşti emailuri. Vei obţine un tipar al evoluţiei numărului de emailuri şi, în acest fel, vei putea să-ţi setezi orele când este util să verifici emailul. El recomandă să-ţi verifici e-mailul dimineaţă (după ce ţi-ai realizat cea mai importantă sarcină a zilei) şi după-amiază, cu 1-2 ore înainte să pleci de la birou. Nu uita că dacă este o urgenţă, poţi fi contactat şi telefonic.

În ceea ce priveşte reţelele de socializare, stabileşte intervale regulate şi foloseşte reţelele pentru a filtra informaţia care este de interes pentru ţine.

6) Profită de seară pentru a petrece timp cu cei dragi

Seara este un bun prilej pentru a petrece timpul cu prietenii şi familia, în care să analizezi cum a fost ziua ta şi să te „deconectezi" de dispozitivele şi sarcinile de peste zi. Acordarea atenţiei, o practică din ce în ce mai des întâlnită prin conceptul de „mindfulness" are beneficii pentru productivitate şi pentru realizarea obiectivelor pe termen lung.

7) Asigură-te că dormi suficient şi bine

Sunt binecunoscute efectele deficienţei somnului asupra activităţii noastre. Adulţii au cinci cicluri de somn de câte 90 de minute pe noapte. Planifică-ţi în acest sens culcatul/trezitul astfel încât să beneficiezi de un somn sănătos.

De cele mai multe ori neglijăm interdependenţa dintre activităţi, rutină, obiceiuri şi rezultatele noastre. Orice schimbare pozitivă te va conduce la rezultate cu totul diferite, astfel încât începe cu schimbări care să te conducă spre productivitate ridicată.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...