37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Apicultorii sunt îndemnaţi să formeze asociaţii pentru promovarea ramurii

Apicultorii sunt îndemnaţi să formeze asociaţii pentru promovarea ramurii

07.11.2016788 views IPN.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

În timp ce apicultorii semnalează probleme legate de subvenţionare şi certificare, precum şi lipsa unui dialog în interiorul ramurii, Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare îi îndeamnă să formeze asociaţii reprezentative, care ar putea veni cu propuneri de soluţii la nivel naţional, dat fiind că în această ramură este o singură asociaţie, dar care nu este foarte activă din cauza conflictelor pe interior, transmite IPN.

La o masă rotundă, apicultorii au menţionat că în Moldova producători de miere cu statut de persoană juridică sunt mai puţin de 10%, or acest lucru se cere la subvenţionare. O explicaţie ar fi că majoritatea apicultorilor sunt de vârstă înaintată, tineri sunt mai puţini, şi le e frică de evidenţă contabilă şi procedurile pe care le presupune crearea persoanei juridice.

În acest context, ministrul agriculturii, Eduard Grama a spus că regulamentul de subvenţionare prevede foarte clar că subvenţiile sunt doar pentru persoanele juridice. În Moldova acestea au o diversitate foarte mare - şi gospodăriile ţărăneşti sau SRL-urile. Inclusiv apicultorii cu tradiţie pot deveni persoană juridică, important este să se asocieze, a spus ministrul.

„Este nevoie de asociaţii pentru promovarea intereselor ramurii, pentru că este mai facil să discut cu cinci persoane pe cinci domenii decât să ne vedem cu sute de oameni. Cum fiecare om are dreptul să-şi facă un SRL, aşa se pot face şi asociaţii. Nu este corect să existe o singură asociaţie în acest domeniu, dar cel puţin două, aşa cum este în fiecare domeniu, în apicultură trebuie să fie la fel. Este nevoie să fie asociaţii puternice. Nu va fi constructiv să formăm asociaţii în fiecare raion, ele trebuie să vină cu idei şi propuneri concrete dar nu să promoveze interesele SRL-ului propriu, dar să vină cu propuneri de îmbunătăţire la nivel naţional", a menţionat Eduard Grama.

Ministrul a mai spus că afacerea de apicultură este într-o zonă particulară, majoritatea celor din ramură fiind persoane fizice, care fac o anumită cantitate de miere, iar când se ajunge la creşterea în producere se ciocnesc cu mai multe probleme de certificare, export etc. În asemenea situaţie, rolul asociaţiei de ramură este să facă şi consultări, mai ales că în regulamentul de subvenţionare au fost introduse şi prevederi ce ţin de consultări privind modalităţile de finanţare, condiţii de export. Eduard Grama a adăugat că, începând cu anul viitor, Ministerul Agriculturii va iniţia şi cursuri pentru tinerii antreprenori, dar şi cei care doresc să cunoască lucruri elementare cum se face o declaraţie vamală, un contract, dat fiind faptul că mierea moldovenească devine tot mai solicitată pe piaţa UE şi este unicul produs din zona animalieră din Moldova exportat, cantităţile de miere exportată trebuie majorate.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...