37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Anul 2015 va fi unul dificil din punct de vedere economic, Moldova va ieşi din criză în 2016, prognozează experţii

Anul 2015 va fi unul dificil din punct de vedere economic, Moldova va ieşi din criză în 2016, prognozează experţii

16.04.2015835 views Moldpres.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Anul 2015 va fi unul dificil din punct de vedere economic, iar autoritățile publice par să nu fie suficient de pregătite pentru a face față dificultăților, potrivit noului raport MEGA lansat astăzi de Centrul Analitic Independent Expert-Grup. Experţii prognozează o scădere cu 0,2 la sută a Produsului Intern Brut în cazul unor evoluţii optimiste, în timp ce previziunile pesimiste arată o reducere de 1,8 la sută, informează MOLDPRES.

Constrîngerile sînt atît de natură externă, cît și internă. În particular, înrăutățirea situației economice din Federația Rusă și Ucraina, agravarea crizei de securitate din Ucraina, menținerea restricțiilor comerciale rusești, dar și recuperarea lentă a economiilor UE, vor continua să pună presiuni asupra economiei moldovenești, sînt de părere autorii raportului.

Ei mai apreciază că „aceste constrîngeri sînt amplificate de evoluțiile interne, înrăutățirea situației din sectorul bancar și volatilitatea monedei naționale au prăbușit nivelul de încredere al consumatorilor și firmelor în economie, iar prin urmare, majoritatea sectoarelor urmează să înregistreze declin".

Mai mult decît atît, Republica Moldova intră în recesiune „în mare parte nepregătită, cu un sector bancar slăbit, o încredere minimă a populației în bănci și moneda națională, un deficit bugetar care nu lasă mult spațiu de manevre și un nivel al rezervelor valutare aproape de minimul admisibil". Aceste șocuri economice și financiare „au putut fi prevăzute", sînt de părere experţii.

„Criza din sistemul bancar reprezintă în continuare principalul pericol în adresa securității naționale a țării, iar modul în care autoritățile au intervenit în soluționarea acesteia este inadmisibil", a declarat Adrian Lupușor, directorul executiv al Centrului Analitic Independent Expert-Grup. Deși au avut toate instrumentele legale și instituționale necesare pentru a ameliora situația, „autoritățile s-au limitat la cîteva acțiuni de suprafață".

Cauzele fundamentale care au permis declanșarea crizei din sistemul bancar nu au fost încă înlăturate și prin urmare, există riscul repetării unor șocuri similare în viitor. Situația este agravată de restricționarea politicii monetare promovată de BNM, care în condiții de recesiune, inhibă și mai mult activitatea economică. În acest context, Expert-Grup recomandă relaxarea și nu înăsprirea politicii monetare, pentru a canaliza surplusul de lichidități din sistemul bancar în economie. Problema celor trei bănci „trebuie soluționată prin alte pîrghii decît cele de politică monetară".

Economiştii recomandă autorităților să implementeze o politică fiscală stimulatorie și nu restrictivă pentru activitatea antreprenorială, iar golurile bugetare trebuie acoperite din ajustarea cheltuielilor publice și nu prin înăsprirea poverii fiscale.

Semnarea unui memorandum cu FMI va oferi garanțiile necesare pentru stabilitatea macroeconomică a țării, prin deblocarea altor fonduri din partea partenerilor de dezvoltare, modernizarea infrastructurii, sporirea cererii pentru forță de muncă și oferirea de suport tehnic pentru Guvern și BNM, mai menţionează Expert Grup.

Ministerul Economiei prognozează o scădere a economiei în anul 2015 cu 1 la sută, după o creştere cu 4,6 la sută în anul precedent.

Comentarii

  1. aa spune:

    Eu cred ca asta de abea inceputul crizei, si iesirea va fi cu mult mai grea si lunga, daca nu se va produce o minune

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...