37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Şansă de sanare a entităților cu capital public

Şansă de sanare a entităților cu capital public

22.09.2017856 views Monitorul Fisc.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

În cazul în care întreprinderea nu dispune de mijloace financiare suficiente pentru realizarea planului de investiții, aprobat de adunarea generală a acționarilor societății pe acțiuni sau consiliul de administrație al întreprinderii de stat, acestea vor fi scutite de obligativitatea plății dividendelor.

Un proiect în acest sens este propus spre consultare de Ministerul Economiei și Infrastructurii.

De asemenea, entitățile nu vor achita dividendele dacă pierderile anilor precedenți sunt mai mari decât profitul net obținut de întreprindere.

Cadrul normativ actual stipulează că profitul net obținut de entitate cu capital de stat poate fi utilizat în diferite scopuri și nu stabilește plafonul exact a părții din profitul net care trebuie să fie îndreptat pentru un scop sau altul, excepţie fiind plata dividendelor.

Astfel, în conformitate cu prevederile Hotărârii de Guvern nr.110 din 23.02.2011, la moment, toate entitățile cu capital public sunt obligate să transfere o parte din profitul net obținut pe parcursul anului sub forma de dividende în bugetul de stat în proporție de 50% pentru entități supuse privatizării și de 25% pentru cele nepasibile privatizării.

Drept consecinţă, în majoritatea cazurilor, entitățile cu capital public sunt lipsite de mijloace financiare necesare pentru dezvoltare, procurarea utilajelor moderne, reprofilarea activității, suplinirea mijloacelor circulante, iar în unele cazuri sunt nevoite să contracteze credite pentru a transfera în bugetul de stat sumele stabilite prin decizia adunării generale.

Ca efect, rezultatele activității economico-financiare ale entităților cu capital public sunt destul de modeste, producția fiind necompetitivă, iar activitatea lor deseori se limitează la darea în locațiune a activelor neutilizate și/sau comercializarea acestora, se mai menționează în nota proiectului.

Documentul poate fi consultat până la 30 septembrie curent.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...