37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   ANRE scumpește curentul electric și energia termică

ANRE scumpește curentul electric și energia termică

20.03.20171.149 views ECOnomist.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a îndeplinit azi cererile companiilor de distribuție a energie electrice de a majora prețul energiei electrice și termice.

Consiliul de Administraţie al ANRE a aprobat, în şedinţa publică din 17 martie, curent, mai multe hotărâri prin care a actualizat tarifele la serviciile de producere, furnizare și distribuție a energiei electrice și a energiei termice, pentru RED Union-Fenosa, Gas Natural Fenosa Furnizare Energie, RED-Nord,  RED Nord-Vest, Furnizarea Energiei Electrice NORD, TERMOELECTRICA și CET-Nord.

Prin ce se motivează scumpirea

Potrivit unui comunicat al agenției "ANRE a examinat solicitările titularilor de licență din sectoarele respective, bazându-se pe principiul acoperirii consumurilor şi cheltuielilor minime necesare și justificate pentru desfășurarea normală a activităţii reglementate, cu utilizarea eficientă a capacităților de producție".

Principalii factori enunțați de ANRE care au cauzat actualizarea tarifelor prețurilor de producere, furnizare și distribuție a energiei electrice și a energiei termice au fost:

- modificarea parametrilor de actualizare conform Prognozei indicatorilor macroeconomici pentru anii 2018-2020;

- evoluția cursului de schimb mediu anual al monedei naționale față de dolarul SUA;

- majorarea costului de capital ca rezultat al efectuării investițiilor de către întreprinderile solicitante.

Cea mai scumpă electricitate va fi în nord-vestul țării

Consiliul de Administrație al ANRE a aprobat, reieșind din structura rețelelor electrice de distribuție, următoarele tarife :

- la energia electrică furnizată la tarife reglementate de către   Gas Natural Fenosa:

  • 1,99 lei /kWh pentru consumatorii finali ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de tensiune joasă (0,4 kV);
  • 1,82 lei i/kWh pentru consumatorii ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de tensiune medie (6-10 kV).

 - la energia electrică furnizată la tarife reglementate de către  Furnizarea Energiei Electrice Nord:

  • 1,84 lei /kWh pentru consumatorii finali ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de tensiune medie (6-10 kV) ale RED Nord;
  • 2,12 lei/kWh pentru consumatorii finali ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de tensiune joasă (0,4 kV) ale RED Nord;

RED Nord din Bălţi distribuie electricitate în raioanele Rezina, Şoldăneşti, Floreşti, Sângerei, Râşcani, Fălești, Glodeni, Ungheni, dar şi în municipiul Bălţi.

  • 2,01lei/kWh pentru consumatorii finali ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de tensiune medie (6-10 kV) ale RED Nord-Vest;
  • 2,25 lei /kWh pentru consumatorii finali ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de tensiune joasă (0,4 kV) ale RED Nord-Vest.

RED Nord-Vest din Donduşeni distribuie curentul electric în raioanele Briceni, Edineţ, Ocniţa, Donduşeni, Drochia şi Soroca.

De asemenea, Consiliul de Administrație ANRE a aprobat prețul pentru energia electrică produsă de CET- Nord  de 1,7  lei /kWh.

Tarifele au fost modificate în legătură cu decizia ANRE din 15 iulie 2016 privind instituirea mecanismului de compensare a devierilor tarifare furnizorilor de energie electrică la tarife reglementate și operatorii rețelelor de distribuție, stabilind cuantumul de bază al devierii tarifare, calculat în 31 decembrie 

Și energia termică se scumpește

 Pentru energia termică livrată consumatorilor, Consiliul de Administrație ANRE a stabilit pentru anul 2017 următoarele tarife:

- 1 122 lei/Gcal, tariful de livrare a energiei termice consumatorilor de către Termoelectrica (Chișinău)

- 1 220 lei/Gcal, energia termică livrată consumatorilor către CET- Nord (Bălți).

 Noile tarife vor intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial, iar tarifele pentru energia termică livrată consumatorilor va intra în vigoare la data de 1 mai 2017.

Ajustare cerută încă acum 5 ani

Ajustarea tarifelor a fost cerută încă din 2012 de companiile de distribuţie a electricității. În 2015, necesitatea ajustării tarifelor a crescut şi mai mult din cauza deprecierii leului, cauzată la rândul său de furtul miliardului din sectorul bancar la sfârşitul lui 2014.

Până la urmă, la mijlocul lunii iulie, 2015 ANRE a majorat tarifele pentru energia electrică de la un leu şi 71 de bani la doi lei şi 23 de bani pentru un kilowatt, pentru consumatorii RED Nord, iar pentru cei deserviţi de RED Nord-Vest - de la un leu şi 73 de bani la doi lei şi 33 de bani.

Însă, sub presiunea revoltei populaţiei, pe 3 septembrie a aceluiași an, agenţia a hotărât suspendarea deciziei de majorare a tarifelor şi a solicitat efectuarea unui audit al cheltuielilor furnizorilor, pentru a elimina suspiciunile privind stabilirea tarifelor.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...