37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   ANRE a constatat că 27 de companii au majorat prețurile la carburanți cu abateri de la legislație

ANRE a constatat că 27 de companii au majorat prețurile la carburanți cu abateri de la legislație

31.05.2016725 views Moldpres.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a constatat, în urma ședinței publice de ieri, că 27 de companii au majorat prețurile la combustibili pe 23 mai cu abateri de la prevederile legislației în vigoare, informează MOLDPRES.

ANRE a subliniat că majorarea prețurilor de către companiile petroliere contravine unor prevederi a Legii privind piaţa produselor petroliere și Metodologiei formării și aplicării preţurilor la produsele petroliere, aprobată prin Hotărîrea Consiliului de Administrație al ANRE din 31 martie 2016.

La începutul săptămînii trecute, companiile petroliere au scumpit benzina în medie cu 60 de bani, iar motorina cu 1 leu și 10 bani. ANRE a obligat titularii de licențe să lichideze abaterile constatate. Reprezentanții autorității de reglementare au avertizat că ANRE este în drept să intenteze procedura de suspendare a licenței în cazul unor încălcări a legislației.

Reprezentanții companiilor au reproșat Agenției că nu a făcut publice prețurile plafon, astfel că nu poate fi invocată abaterea de la lege. "Nu puteam închide afacerile pentru că nu au fost făcute modificările respective", au menționat petroliștii.

O notă, prezentată în cadrul ședinței publice, denotă că prețul la benzină s-a redus în medie de la 16.70 lei în luna ianuarie 2016 pînă la 15.77 lei per litru, la 19 mai, iar motorina s-a ieftinit în aceeași perioadă de la 14,33 la la 13,07 lei per litru. Prețurile Platts la benzină au evoluat, în ianuarie-19 mai, de la 401 la 493 dolari pe tonă, iar la motorină de la 283 la 417 dolari tona. Pe de altă parte, prețurile ARGUS s-au diminuat de la 255 la 212 dolari SUA per tonă.

Potrivit proiectului politicii fiscale, accizele la benzină vor fi majorate cu 11.38 la sută, iar la motorină cu 10,23 la sută.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...