37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Animalele crescute în fermele moldoveneşti vor avea coduri de bare unice

Animalele crescute în fermele moldoveneşti vor avea coduri de bare unice

18.01.20131.018 views adevarul.ro
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Animalele crescute în fermele moldoveneşti vor avea coduri de bare unice

În acest fel autorităţile sanitar-veterinare vor putea afla rapid în ce fermă a fost crescut animalul, de unde provin furajele şi ce antibiotice i-au fost administrate.

Astăzi a fost încheiat proiectul bilateral româno-moldovenesc în legătură cu instruirea consultanţilor privind sistemul european de asigurare a trasabilităţii produselor de origine animală. Potrivit ministrului Agriculturii Vasile Bumacov, prin acest demers se urmăreşte monitorizarea permanentă a produselor provenite din ferme astfel încât oricine, de la simplii consumatori până la autorităţi, să poată afla uşor toate informaţiile despre acel produs. 

„Trasabilitate înseamnă că atunci când ai luat un produs de pe raft şi ştii în ce fermă a fost crescut, de pe ce câmp a mâncat, unde a fost muls, unde a fost procesat, ce s-a adăugat, care a fost tehnologia şi cum a ajuns acolo“, a spus ministrul. Acesta a adăugat că urmează să fie întocmite un registru al fermierilor, unul al terenurilor şi un registru tehnologic.

Vicepreşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) din România Vladimir Mănăstireanu a declarat în acest context faptul că acum se lucrează la implementarea unei reţele de laboratoare şi a unui set de proceduri care vor fi coordonate de noua Agenţie naţională pentru siguranţa alimentelor din Republica Moldova, conform standardelor europene în vigoare.

În urma procesului de trasabilitate, consumatorii care iau de pe rafturi un produs de carmangerie vor şti tot trecutul animalului sacrificat. Pe de altă parte, fermierilor li se asigură în acest fel certitudinea că îşi vor putea exporta animalele fără probleme, în spaţiul comunitar.  

„Fiecare animal va fi identificat şi introdus în baza de date. În momentul în care sunt solicitate anumite probe de laborator sau alte date, acestea vor putea fi citite pe un cod de bare individual. Prin analizele de laborator care se vor face produselor animale se va certifica faptul că în carnea testată nu există reziduuri de antibiotice sau de pesticide care să ajungă în alimentele finale“, a precizat reprezentantul ANSVSA

Comentarii

  1. tatiana spune:

    chiar şi animalele şi păsările precoce?

  2. Tatiana spune:

    doar producerea animalelor şi păsările are un caracter de masă mai cu seamă în cazul intreprinderilor cu bază indzstrială de producţie

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...