37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Angajatorii vor primi subvenții pentru locurile de muncă oferite. Ce sume vor ridica

Angajatorii vor primi subvenții pentru locurile de muncă oferite. Ce sume vor ridica

20.06.20171.240 views BizLaw.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Angajatorii din Republica Moldova vor beneficia de măsuri active din partea statului pe piața forței de muncă. Pentru a angaja șomerii, statul va oferi formare profesională, angajare subvenționată, suport pentru crearea și adaptarea locului de muncă, stimularea mobilității forței de muncă sau angajarea asistată a persoanelor cu dizabilități. Agențiile teritoriale ale Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă se vor ocupa de repartizarea șomerilor la măsurile active.Un proiect de promovare a ocupării forței de muncă este supus consultărilor publice de Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei.

De măsuri active nu vor beneficia angajatorii care sunt inactivi, în proces de faliment sau lichidare, au datorii față de buget sau față de salariați.

Angajatorii vor primi subvenții din partea statului pentru angajarea mai multor categorii de cetățeni. Mai exact, este vorba de:

  • tinerii în vârstă cuprinsă între 16-24 ani;
  • persoanele care nu dețin o profesie/meserie;
  • persoanele cu dizabilități;
  • șomerii de lungă durată;
  • persoanele în vârstă de 60 ani și peste;
  • persoanele eliberate din locurile de detenție;
  • victimele ale traficului de ființe umane după reabilitarea psihologică și socială;
  • persoanele care luptă cu consumul de substanțe, după reabilitarea socială și psihologică;
  • victimele violenței în familie;
  • alte categorii supuse riscului de excluziune socială.

Angajatorii, care vor oferi locuri de muncă pe o durată nedeterminată categoriilor de persoane menționate, vor primi subvenții lunare, în sumă de un salariu minim pe țară. Aceasta va fi acordată pentru o perioadă de jumătate de an, pentru fiecare persoană angajată. Angajatorii vor fi obligați să mențină raporturile de muncă cel puțin un an de la data încheierii perioadei în care primesc subvenție.

Costurile pentru implementarea măsurilor active de ocupare a forței de muncă ajung la 130 de milioane de lei. În prezent, măsurile active de ocupare a forței de muncă, de asemenea, sunt finanțate din bugetul de stat și ajung la aproape 20 milioane de lei anual.

Anterior, o asemenea propunere de subvenționare a locurilor de muncă a fost propusă și într-un proiect de lege în Parlament. Documentul prevede că angajatorul poate solicita de la stat o subvenție lunară în mărime de 1.000 de lei pentru fiecare angajat nou, pentru o perioadă de 24 de luni.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...