37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Angajatorii din orașe ar putea fi obligați să achite salariile doar prin intermediul cardurilor bancare. În numerar – doar în zonele rurale

Angajatorii din orașe ar putea fi obligați să achite salariile doar prin intermediul cardurilor bancare. În numerar – doar în zonele rurale

09.11.2016978 views realitatea.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Angajatorii din zonele urbane ar putea fi obligați să achite salariile angajaților doar prin intermediul cardurilor bancare, alegând instituția financiară prin concurs. Un amendament în acest sens a fost aprobat astăzi de către membrii Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, propus de Guvern pentru aprobarea în lectura a doua a proiectului de lege pentru modificarea și completarea Legii salarizării.

Președintele Comisiei Oxana Domenti a menționat că amendamentul propus de autor este că angajații să poată să-și aleagă instituția financiară de unde își vor putea scoate salariul. Însă Guvernul a propus ca angajatorii, prin concurs, să aleagă prestatorul de plată, însă salariații să nu aibă această posibilitate.

„Guvernul propune ca în zonele urbane angajatorii vor trebui să achite salariile doar prin virament, iar cash nu va mai fi posibil, cu achitarea serviciilor respective din contul angajatorului. În orașe se va acceptă achitarea salariilor în numerar, pe un termen limitat până la 3 luni, doar în cazul dacă instituția este în incapacitate de activitate, reorganizare sau în situația în care conturile unității sunt blocate din motive juridice", a explicat Domenti.

Potrivit ei, în localitățile rurale plata salariile este posibil atât prin virament, cât și prin numerar la locul de muncă al salariatului cu acordul în scris al acestuia. Astfel, propunerea Guvernului se transformă în mai multe opțiuni pentru cei de la sate și doar una pentru salariații din orașe.

Deputata Valentina Buliga a subliniat că în acest sens Guvernul vrea să elimine economia tenebră și salariile în plic. La fel, Guvernul a ținut cont că nu în toate satele din țară este acces la bancomate și la prestatori de servicii bancare. Totodată, Buliga a precizat că acest proiect a fost discutat în comisia tripartită, iar Sindicatele și Patronatele au convenit că aceasta este o formulă acceptabilă de toți.

În final, majoritatea membrilor Comisiei protecție socială, sănătate și familie au susținut varianta de modificare a Legii salarizării propusă de Guvern.

Comentarii

 1. Maria Rusu spune:

  la Piata cind pleci sa cumperi un kg de brinza aparat pentru folosirea cardului nu este dar sa scoti de pe card achitind comisioane bancilor nu prei ne convine. bancile si asa au venit Ar fi bine ca salariile minime sa fie agale cu suma minima de intretinere dar nu 2100 din care se scot impozitele s lucratorul ramine cu 1500 traeste cum vrei.Ar fi bine de schimbat legia de calculare a salariului si sa fie obligatorie dupa coificiente si grad de calificare studii ,1grad de calificare nu mai mic de suma pentru cosul de viata lunar calculat de statistica Moldovei in caz contrar iarasi sunt pedepsiti oamenii dar nu intreprinderile ce achita salariu negru.

 2. MARIANA spune:

  Bravo Comisiei parlamentare si Guvernului ca „se gindesc la noi”, acum trebuie sa cheltuim mai multi bani pu proiectul salariasl si dari de seama pu banca la salariu, comisioane in folosul bancilor, sustineti bancile ca n-au profit sarmanii.

 3. Svetlana spune:

  Aici nu se incalca dreptul omului la alegere…..eu personal nu vreau sa primesc salariul pe card..chiar ma gandeam sa-l intorc….nu vad nimic din aceasta obligatie decit profit bancilor…cheltuieli entitatilor…., automatizarea tuturor operatiunilor nu duce la bine…aducetiva aminte chiar anul precedent daca nu ma insel, nu au lucrat bancomatele intr-o zi.., atunci ce, se oprete tot?..

 4. Natalia Contabil spune:

  O povara pe umerii angajatorilor.Mai ales ca unele banci nu permit achitarea salariilor pina nu sunt virate impozitele retinute din salariu la buget.Poate este usor pentru intreprinderile care lucreaza prin virament dar cum ramine cu restul care incaseaza bani de la populatie?Sa achite comisioane bancilor? De 8 ani de cind lucrez nici o lege nu a fost emisa in folosul angajatorilor! Scot legi doar sa arate ca lucreaza,ca au facut ceva nou! Domnilor ministri faceti odata stabilitate! mai intorcetiva cu fata la popor!

 5. Lilia spune:

  Cine le garantează salariaților, că banii lor nu vor fi scoși de pe carduri de către rău făcători, în ultimul timp s-au întețit furturile de pe carduri, așa că eu personal nu doresc să folosesc cardul bancar. Ai cîțiva bănuți și poți să rămîi și fără ei, și plus la aceasta să mai achiți și comisioane la bancă. Leaș spune legiuitorilor să se mai gîndească și la popor.

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...