37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Angajatorii ar putea plăti doar 15 zile din concediul medical al angajaţilor, iar diferenţa va fi achitată de stat

Angajatorii ar putea plăti doar 15 zile din concediul medical al angajaţilor, iar diferenţa va fi achitată de stat

11.12.20131.040 views Publika.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Angajatorii ar putea plăti doar 15 zile din concediul medical al angajaţilor, iar diferenţa va fi achitată de stat

Angajatorii ar putea plăti, pe an, doar 15 zile din concediul medical al angajaţilor, iar diferenţa ar urma să fie achitată de stat. Anunţul a fost făcut de ministrul Finanţelor, Anatol Arapu, în cadrul unei şedinţe în care a fost examinată politica bugetar-fiscală pentru anul viitor.

Propunerea vine după ce angajatorii s-au plâns că sunt nevoiţi să suporte cheltuieli prea mari. În prezent, legea îi obligă pe angajatori să plătească primele cinci zile de concediu medical al angajaţilor.

“Noi ne onorăm obligaţiunea de plată la fondul asigurărilor sociale pe deplin, 29 la sută, angajat-angajator, şi cele cinci zile puse pe seama angajatorilor este un efort financiar suplimentar şi este incorect faţă de angajatori”, a declarat preşedintele CNPM, Leonid Cerescu.

Reprezetanţii Ministerului Finanţelor sunt de acord că povara e prea mare şi spun că statul ar trebui să-şi asume o parte din cheltuieli.

“Este o propunere care va fi înaintată către Guvern, de a plafona aceasta până la 15 zile pe an maximum. Noi înţelegem foarte bine pentru că pentru angajator este un cost semnificativ şi povara trebuie să fie împărţită de stat şi angajator.Recunoaştem că buletinele de boală nu sunt emise în cel mai corect mod”, a menţionat ministrul Finanţelor, Anatol Arapu.

Potrivit datelor statistice, durata medie anuală a buletinelor de boală este de 42 de zile.

Totodată, în cadrul şedinţei, transportatorii au cerut majorarea cenzului de vârstă pentru importul autobuzelor de la 10 la 12 ani.

"Starea tehnică a unor unităţi de transport care sunt până la 10 ani este cu mult mai rea decât este de la 10 până la 12 ani, care nu se procură de nimeni. Şi sunt foarte multe unităţi de transport care au o capacitate tehnică cu mult mai performantă decât cele care au o vârstă de 10 ani", a menţionat preşedintele Uniunii Transportatorilor, Eugen Daţco.

Politica bugetar-fiscală pentru anul 2014, dar şi bugetul de stat urmează să fie supuse votului în Legislativ, în scurt timp.

Comentarii

  1. Petru spune:

    Iarasi este o vrajeala. Sau sa arate ca fac ceva bun. Dar tot ei au introdus inital 3 zile apoi 5 zile. Cineva a prezentat statisticele cam cite zile in mediu pe an este bolnav un angajat?
    Sint sigur ca aceasta cifra nu difera de 15 zile .

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...