37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Angajații își vor putea alege singuri banca la care să-și primească salariile

Angajații își vor putea alege singuri banca la care să-și primească salariile

08.09.20151.247 views Ziarul Național.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Orice angajat din R. Moldova va avea posibilitatea să-şi aleagă singur instituția bancară la care să-și încaseze salariul. Un proiect de hotărâre în acest sens va fi propus spre aprobare Cabinetului de miniștri până la 2 noiembrie curent.

Solicitarea a venit din partea prim-ministrului Valeriu Streleț și a fost discutată la ședința Consiliului Economic din 13 august. Documentul va fi pregătit de Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei în colaborare cu Banca Națională a Moldovei.

Consiliului Economic al prim-ministrului motivează că, în prezent, angajatorii preferă să efectueze plățile salariului doar prin intermediul băncii la care își au deschise conturile curente.

„Acest fapt stimulează corupția și traficul de influență în cadrul instituțiilor de stat, dar și a întreprinderilor cu capital de stat. Mai grav este faptul că lipsa unei reglementări clare este unul dintre factorii care limitează concurența pe piața bancară, ceea ce se răsfrânge grav asupra întregii economii... În prezent, băncile moldovenești preferă negocierile directe cu angajatorii, uneori netransparente, pentru a prelua proiectele de salarizare prin carduri ale angajaților", se spune într-un comunicat de presă emis de Consiliul Economic.

Reprezentanții structurii mai spun că angajatorii din R. Moldova decid pentru angajați la ce bancă să-și primească salariile, iar astfel se încălcă dreptul salariatului de a alege banca comercială în care are încredere și este limitat accesul unor bănci la acordarea serviciului respectiv, în timp ce alte banci sunt favorizate.

Potrivit Consiliului Economic al prim-ministrului, după adoptarea hotărârii de Guvern se va crea o concurență între bănci, iar asta va duce la micșorarea comisioanelor aplicate la deservirea cardurilor salariale, lucru benefic atât pentru persoanele fizice, cât și pentru antreprenorii care suportă cheltuieli considerabile pentru serviciile bancare.

Comentarii

 1. Petru spune:

  mda, da sa gindit oare la aceia ca ai de exemplu 25 de angajati si trebuie sa transferi la toate bancile (nici nu mai stiu cite au ramas acum), respectiv pentru toate trebuie ordine de plata, liste, client bank (care tot nu este gratis), deci iaras contabilitatea, spor la munca, ca putin aveti de muncit.
  Dar de ce nu spun nimeni angajatilor ca daca nu iti place banca la care iti transfera salariu, a doua zi muta banii la banca care iti place. Iar daca o sa intrebe bancile ce se intimpla cu salariile de pe carduri, o sa afle ca mare majoritate imediat se extrage prin bancomate. Asa ca nu stiu daca este asa de buna chestia aceasta. SI nu vad unde pooate fi corutia, sa daie exemple 🙂

 2. Contabil spune:

  Cu adevarat, o mare Prostie. Oare cine se ghindeste la contabili?
  Daca compania are 100 de angajati si fiecare are solicitari diferite, atunci cum ?????
  Cu adevarat Spor la munca Dragi Contabili!!!

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...