37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Amenzile vor descuraja „munca la negru” și „salariile în plic”?

Amenzile vor descuraja „munca la negru” și „salariile în plic”?

15.08.20121.031 views Unimedia.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Amenzile vor descuraja „munca la negru” și „salariile în plic”?

 

Noile modificări care vor fi incluse în Codul Muncii și Codul Contravențional vor include sancțiuni mai aspre pentru angajatorii care vor admite „munca la negru” și „salarii în plic”. Despre aceasta a declarat în cadrul unei conferințe de presă, ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Valentina Buliga.

„În conformitate cu unele estimări relative fondul de asigurări sociale de stat ratează anual venituri de aproximativ 4,7 miliarde de lei, în urma fenomenului răspândit „munca la negru” şi plata salariului în plic”, a declarat Valentina Buliga.

Potrivit sursei, după modificarea legislației, angajatorii vor fi sancționați aspru pentru neîncheierea unui contract individual de muncă, pentru achitarea salariului nedeclarat sau a unei anumite sume din salariu, stabilirea salariului mai mic decât prevede legislația, nerespectarea terminilor de plată a salariilor, dacă angajații vor activa fără permis nominal de muncă și respectiv, fără forme legale.

Astfel, patronul, persoana fizică, care va angaja ilegal muncitori la muncă vor plăti amenzi între 2000 și 3000 de lei. Persoanele cu funcție de răspundere 5000 - 7000 lei, iar persoanele juridice, întreprinderile - de la 7000 la 10 000 de lei.

În context, șeful Inspecţiei Muncii, Dumitru Stavilă a menționat că pe parcursul anului 2011 au fost efectuate circa 4000 de controale unde la 131 de unități au fost depistate 560 de persoane care munceau fără uniformă, iar 91 din ei erau copii dintre care 31 fără forme legale.

În 2010 Inspecția muncii a descoperit 10 accidente de muncă cu persoane care activau fără forme legale, dar acest lucru este greu de demonstrat.

UNIMEDIA precizează că in proiect de lege în acest sens, privind încălcarea legislației muncii, securității și sănătății în muncă, a fost aprobat de către Cabinetul de Miniștri încă în luna iulie.

Comentarii

  1. Adrian spune:

    Impozitele si taxele platite din salariu discurajeaza plata salariu oficilal si munca oficiala. Atita timp cit statul va primi circa 60% din salariu curat la mina in problemele date nu vor fi regula nici o data, cine este prostul ca sa dea atita la stat, daca sint alte metode mai ieftine.

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...