37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Amenzi usturătoare pentru angajatorii care acceptă munca la negru

Amenzi usturătoare pentru angajatorii care acceptă munca la negru

25.05.20121.493 views Publika.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Amenzi usturătoare pentru angajatorii care acceptă munca la negru

Amezi de 40 de ori mai mari pentru angajatorii care încalcă legislaţia muncii şi achită salariile în plic. Sancţionate vor fi şi persoanele care acceptă munca la negru. Aceste prevederi sunt incluse în proiectul de modificare a Codului Muncii şi a Codului Contravenţional, elaborat de Ministerul Muncii, Valentina Buliga, în parteneriat cu patronatele şi sindicatele.

Noile prevederi stabilesc o amendă de până la 9 mii de lei pentru angajatorii, care acceptă munca la negru. Totodată, se propune întroducerea de penalităţi pentru munca nedeclarată. Astfel, pentru fiecare persoană indentificată, angajatorii urmează să plătească amenzi în mărime de la 2 mii până la 10 mii de lei. Ministrul Muncii, Valentina Buliga, spune că a fost elaborat şi un mecanism ce va permite identificarea persoanele care încalcă legislaţia.

"A fost aprobate modelul contractului individual de muncă şi permisul la locul de muncă ca instrumente de verificare a numărului de angajaţi şi a face şi legătura dintre activitatea economică a întreprinderii şi a numărului de angajaţi care muncesc", a precizat Buliga.
Sindicaliştii susţin noua iniţiativă legislativă.

"Aceste cercuri vicioase care şi-au făcut consiliile sale gaştile sale, ele continuă să ducă lucrul asupra explatării oamenilor să jupănească lumea şi să nu plătească salariile aşa cum trebuieşte să nu angajeze oamenii aşa cum trebuie după lege", a declarat vicepreşedintele Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, Petru Chirica.

Potrivit estimărilor specialiştilor, anual bugetul asigurărilor sociale ratează venituri în mărime de aproape 5 miliarde de lei ca urmare a muncii la negru şi plăţii salariilor în plic.

Comentarii

  1. Victoria spune:

    Stimati,d-a Buliga si d-ul Chirca!!! Cine o sa va plateasca,oare salariul pe „alb”,daca o sai inadusiti cu amenzile pe cei,ce va intretin si,cum ziceti D-stra platesc salariile angajatilor sai pe „negru”???!!!..Earasi fujiti de la problema prin inasprirea amenzilor…. ..DDar,aceasta nu e rezolvarea problemei….O sa ridicati amenzile,o sa se inchida intreprinderile,o sa piarda angajatii serviciile lor si vor pleca din tara-trebue doar sa-si intretina familiile lor…Si,cine va kistiga din aceasta???!!!…Da,in privinta bujetului Asigurarilor sociale-aceasta e o istorie aparte-nu e nici o transparenta in repartizarea defalcarilor acumulate…

  2. Tatiana spune:

    Bravo Victoria! acum tot se bate pe amenda, cred ca prin asta vor suplini bugetu, pina la urma tot micul bussines sufera, in loc sa-i ajute ii omoara de tot, nu zinc mersi pentru putinul care vine regulat, oricum se string finante nu rele la buget, dar daca nu le stiu a le administra ………. sa plece pe „TRON”

  3. Ana spune:

    Nu cred ca e o solutie rezonabila. Daca ati micsora impozitele ce se retin din salariu, atunci angajatorii vor fi stimulati sa nu mai achite munca in plic. Si angajatii vor fi cointeresati sa se gindeasca la pensie. Dar cind din fondul total de salarizare 54% sunt retinerile, din ce sa mai traiasca salariatul cu venituri moderate?

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...