Amenzi usturătoare pentru angajatorii care acceptă munca la negru
Amezi de 40 de ori mai mari pentru angajatorii care încalcă legislaţia muncii şi achită salariile în plic. Sancţionate vor fi şi persoanele care acceptă munca la negru. Aceste prevederi sunt incluse în proiectul de modificare a Codului Muncii şi a Codului Contravenţional, elaborat de Ministerul Muncii, Valentina Buliga, în parteneriat cu patronatele şi sindicatele.
Noile prevederi stabilesc o amendă de până la 9 mii de lei pentru angajatorii, care acceptă munca la negru. Totodată, se propune întroducerea de penalităţi pentru munca nedeclarată. Astfel, pentru fiecare persoană indentificată, angajatorii urmează să plătească amenzi în mărime de la 2 mii până la 10 mii de lei. Ministrul Muncii, Valentina Buliga, spune că a fost elaborat şi un mecanism ce va permite identificarea persoanele care încalcă legislaţia.
"A fost aprobate modelul contractului individual de muncă şi permisul la locul de muncă ca instrumente de verificare a numărului de angajaţi şi a face şi legătura dintre activitatea economică a întreprinderii şi a numărului de angajaţi care muncesc", a precizat Buliga.
Sindicaliştii susţin noua iniţiativă legislativă.
"Aceste cercuri vicioase care şi-au făcut consiliile sale gaştile sale, ele continuă să ducă lucrul asupra explatării oamenilor să jupănească lumea şi să nu plătească salariile aşa cum trebuieşte să nu angajeze oamenii aşa cum trebuie după lege", a declarat vicepreşedintele Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, Petru Chirica.
Potrivit estimărilor specialiştilor, anual bugetul asigurărilor sociale ratează venituri în mărime de aproape 5 miliarde de lei ca urmare a muncii la negru şi plăţii salariilor în plic.