37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Amenzi și penalități pentru persoanele care nu au achitat polița de asigurare medicală

Amenzi și penalități pentru persoanele care nu au achitat polița de asigurare medicală

10.04.20171.024 views BizLaw.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

După data de 31 martie, persoanele care nu s-au asigurat în mod individual, în termenul stabilit de legislaţie, vor achita prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală (AOAM) în mărime integrală - 4.056 de lei. De asemenea, acestea trebuie să achite penalitatea de întârziere în valoare de 0,1% din prima de asigurare pentru fiecare zi de întârziere, dar și o amenda de la 15 la 33 de unităţi convenţionale - între 750 și 1.650 de lei. Activarea poliţei va avea loc peste şapte zile din momentul achitării.

Totodată, de la începutul acestei luni, persoanele fizice, care fac dovada aflării peste hotare pentru cel puţin 183 de zile calendaristice pe parcursul anului bugetar, vor achita integral prima AOAM în sumă fixă, fără penalitate şi amendă, iar statutul de asigurat va fi activat din data achitării.

Conform prevederilor Codului contravențional, sunt în drept să aplice sancţiuni (amenda) directorul general al Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină (CNAM) şi adjuncţii săi, directorii agenţiilor teritoriale ale CNAM şi adjuncţii lor.

Cât privește penalitatea, ea este calculată de către specialistul direcției relații cu beneficiarii la adresarea persoanei, în dependență de numărul de zile calendaristice din data expirării termenului legal de achitare a primei de asigurare obligatorie în sumă fixă (31 martie) și mărimea primei de asigurare în sumă fixă stabilită pentru anul de gestiune.

Potrivit datelor prezentate de CNAM, aproape 46 de mii de cetăţeni au achitat, până la 31 martie, prima AOAM în sumă fixă, cu 10 mii mai mulţi decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Dintre aceștia, peste 800 sunt notari publici, executori judecătoreşti, avocaţi şi mediatori neangajaţi, care, conform legii, sunt obligați să achite prima în mărime integral.

Mijloacele financiare acumulate, în primul trimestru al anului curent în fondurile AOAM, din achitarea primei în sumă fixă constituie peste 88 de milioane de lei, cu aproximativ 21 de milioane mai mult, comparativ cu perioada similară a anului trecut.

De asemenea, aproape 30 de mii de plătitori, au beneficiat de reducerea în proporţie de 50 la sută din valoarea primei. Este vorba despre fondatorii de întreprinderi individuale, arendaşii, arendatorii, deţinătorii de patentă, alţi cetăţeni care nu sunt angajaţi şi nu sunt asiguraţi de Guvern.

Alte aproape 15,5 mii de persoane, proprietari de teren agricol, au achitat prima cu reducere de 75%.

Asigurarea obligatorie de asistenţă medicală reprezintă un sistem autonom garantat de stat de protecţie financiară a populaţiei în domeniul ocrotirii sănătăţii prin constituirea, pe principii de solidaritate, din contul primelor de asigurare, a unor fonduri băneşti destinate pentru acoperirea cheltuielilor de tratare a stărilor condiţionate de survenirea evenimentelor asigurate (maladie sau afecţiune).

La fel, conform principiului obligativităţii, stipulat în Legea cu privire la asigurarea obligatorie de asistenţă medicală, persoanele fizice şi juridice au obligaţia de a participa la sistemul asigurării obligatorii de asistenţă medicală, iar drepturile de asigurări medicale se exercită corelativ cu îndeplinirea obligaţiilor.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...