37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Ameliorarea mediului de afaceri, premisă pentru deținătorii de patentă să lanseze întreprinderi

Ameliorarea mediului de afaceri, premisă pentru deținătorii de patentă să lanseze întreprinderi

24.06.20161.188 views Monitorul Fisc.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Numărul solicitanților de patentă de întreprinzător sau de prelungire a acesteia în ultimii trei ani a înregistrat o creștere de 13,11%, potrivit datelor prezentate într-o dezbatere publică de Institutului Național de Cercetări Economice al Academiei de Științe a Moldovei.

Colaboratorii INCE au efectuat, la solicitarea Ministerului Economiei, un studiu c amplu a experienței de activitate în baza patentei de întreprinzător în Moldova, dar și în țările CSI și UE.

În studiu se menționează că peste 60 la sută din deținătorii de patentă din Moldova se specializează în vânzările cu amănuntul.

Acest fapt denotă că practicarea comerțului cu amănuntul în bază de patentă este profitabilă. Însă trebuie menționat că o parte considerabilă a vânzărilor cu amănuntul deținătorii de patentă o fac în piețe, înscriindu-se, astfel, comerțului neautorizat, - a menționat una din autoarele studiului Laura Afteni.

INCE a analizat situația cu procurare și prelungirea patentelor în 15 raioane. Comparând datele furnizate de autoritățile locale privind solicitările de patentă și de prelungire a acestea s-a ajuns la concluzia că persoanelor, care activează în baza patentă le revine 12,6% din populația ocupată. În centrele raionale Orhei, Rezina Ungheni, Șoldănești marea majoritate a deținătorilor de patentă se specializează în vânzarea cu amănuntul a diverselor produse.

În raionul Soroca, de exemplu, deținătorii de patente constituie 1,7% din populația ocupată, 1% din ei practică comerțul cu amănuntul.

Referitor la taxa achitată pentru patentă pe parcurs de 1 an, suma acesteia variază între 2000 lei pentru cei ce practică activitatea comerț cu amănuntul și 1500 lei pentru activitățile de producere și prestare a altor servicii.Ponderea încasărilor de la patenta de întreprinzător în veniturile bugetului raionului Soroca a fost în 2015 de 5%, în raionul Stefan Vodă - de 3,7%.

Studiul INCE evidențiază avantajele și dezavantajele activității în baza patentei de întreprinzător. Printre avantaje se înscriu existența cadrului legal(legea adoptată în iulie 1998), care oferă posibilității de a-ți realiza ideile unor persoane cu spirit de întreprinzător, inclusiv a tinerilor, faptul că este o sursă de venit pentru bugetele locale.

Pe de altă parte, deținătorii de patentă, în special cei care practică comerțul cu amănuntul creează o concurență neloială pe piață. Acest fapt a fost semnalat de întreprinderile, ce activează sub altă formă de organizare juridică. Totodată, deținătorii de patentă concurează și între ei: cei care activează în bază de patentă mai mulți ani cu cei care o obțin în prezent. Nu se duce o evidență contabilă și nu se știe exact ce venituri obțin deținătorii de patentă.

Acest fapt a fost subliniat și de doctorul în economie Angela Timuș, care a analizat situația cu patentele de întreprinzător în unele țări CSI, inclusiv în Ucraina. În țara vecină, de asemenea companiile se plâng de concurența neloială creată de piață de deținătorii de patentă și pe parcursul anilor au fost mai multe încercări de anulare.

În țările UE, potrivit doctorului în economie Victoria Iordachi se utilizează, de asemenea forme simplificate de evidență fiscală și financiară, în special pentru a susține persoanele la prima etapă de lansare a afacerii. Însă ei sunt orientați, după ce prind la puteri și se înfiripează să se înregistreze sub o altă formă juridică de organizare a afacerilor și să fie impozitați în conformitate cu regimul fiscal general aplicat în țara respectivă.

Svetlana Țurcanu șefa de direcție la Ministerul Economiei a menționat că în baza patentei, comerțul cu amănuntul mai poate fi practicat doar până la finele anului curent.

Noi trebuie, discutând cu deținătorii de patentă, cu alți agenți economici, cu autoritățile locale să convenim asupra unui concept: ce facem interzicem vânzările cu amănuntul în baza patentei sau nu. Pentru că în afară de concurența neloială, creată pe piață mai est e și altă problemă ,care a fost menționată aici cea ce vizează p drepturile consumatorilor. Nu se poate garanta ca acele produse, pe care le comercializează deținătorii de patentă nu prezintă pericol pentru sănătatea oamenilor și a societății în ansamblu, a specificat ea.

Eugen Roșcovan, Președintele Asociației Micului Business din Moldova a spus că pentru multe persoane în special din orașele mai mici și localitățile rurale patenta de întreprinzător a devenit o sursă legală de a-și întreține familiile, și nu trebuie anulată nici pentru vânzările cu amănuntul.

Acesta pentru că ei vor reveni din nou în economia neformală. Trebuie îmbunătățite condițiile de activitate a businessului, doar patentații ar putea deveni viitorii conducători de întreprinderi

Alți participanți la dezbatere au propus ca să fie perfecționată legislația, identificate modalități privind controlul mărfurilor comercializate.

Directorul INCE Alexandru Stratan și-a a relevat că în baza politicilor economice trebuie să fie puse argumentul științific, inclusiv în baza deciziei ce urmează a fi luată, privind permiterea desfășurării comerțului cu amănuntul în bază de patentă.

Totodată el a arătat la necesitatea îmbunătății și modernizării cadrului legal privind activitate antreprenorială, în special a condițiilor de activitate a întreprinderilor mici și mijlocii.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...